— dinsdag 26 september 2023, 17:15 | 0 reacties, praat mee

Extinction Rebellion-tekening uit de Volkskrant wint Inktspotprijs 2023

Bas van der Schot heeft donderdag de Inktspotprijs 2023 gewonnen voor zijn tekening Extinction Rebellion. Het werk verscheen op 28 oktober in de Volkskrant. Het is de derde keer dat de 53-jarige Van der Schot de prijs wint. Eerder ontving hij in 2002 en 2014 de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Laatste wijziging: 27 september 2023, 07:04

De prijs werd op dinsdag 26 september 2023 uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het was de 29e editie.

‘De winnende tekening verbeeldt op originele wijze het gevoel van machteloosheid in de strijd tegen klimaatverandering. Door een slachtoffer van klimaatverandering het ‘wapen’ in handen te geven waarmee klimaatactivisten zich vastlijmen aan beroemde kunstwerken, een talkshowtafel of de A12, maakt de tekenaar van dit slachtoffer ineens een tragikomische activist’, staat in het juryrapport vermeld.

‘De tekening is eenvoudig, fris van kleur en bedrieglijk gemoedelijk, als een prent uit een kinderboek. Maar wie beter kijkt, ziet een klimaatklever die een laatste, zinloze strohalm vastgrijpt nu zijn leefgebied verdwijnt door klimaatverandering. Kon je maar voorkomen dat een ijsschots smelt, door jezelf eraan vast te lijmen.’

Bijzondere vermeldingen
Een aantal tekeningen kreeg een bijzondere vermelding. Diversiteit van Jip van den Toorn, Middellandse Zee van Tjeerd Royaards, Onze leider van Siegfried Woldhek en WK Qatar van Blommestijn.

De jury stond dit jaar jury onder leiding van presentator en programmamaker Eveline van Rijswijk, illustrator Philip Hopman, fotograaf en HUMAN-hoofdredacteur Ahmet Polat, kunsthistorica en prentenarchivaris Harriet Stroomberg en scenarist en regisseur Niek Barendsen.

Een expositie met de prenten is dit jaar en volgend jaar onder andere te zien in de Bibliotheek Den Haag, Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA), Ton Smits Huis in Eindhoven en in Concordia in Enschede.

Bekijk meer van

Inktspotprijs

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.