basis naar compleet

— woensdag 20 april 2022, 12:25 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie heeft weinig trek in pan-Europees onderzoek naar afluistersoftware

Afgelopen dinsdag werden de resultaten van een Canadees onderzoek naar hacks van Catalaanse (euro)parlementariërs gepresenteerd. De roep om een Europees verbod op afluistersoftware groeit | AFP

Hoewel er signalen zijn dat lidstaten Polen en Hongarije gebruik hebben gemaakt van Israëlische afluistersoftware Pegasus, is de Europese Commissie niet van plan om daar pan-Europees onderzoek naar te doen. Een woordvoerder noemde dat dinsdag een taak van de nationale autoriteiten.

Tegen wie Polen en Hongarije de software hebben ingezet, is onduidelijk. Een onderzoekscommissie van het Europees Parlement, onder leiding van Sophie in ‘t Veld (D66), concludeerde onlangs dat onder meer eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) en enkele van zijn medewerkers doelwit waren.

In de praktijk wordt Pegasus ingezet tegen politici, journalisten en mensen in hun omgeving. Fabrikant NSO zegt dat de software is bedoeld voor misdaad- en terreurbestrijding en dat het bedrijf contracten verbreekt met landen die de voorwaarden schenden. Dat heeft overigens geen effect op lopende afluisterzaken.

Het Europees Parlement wil in het licht van deze en talloze andere voorbeelden van misbruik een totaalverbod op deze vorm van afluistersoftware binnen de Europese Unie. Ook de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS is voorstander van een verbod.

Deze week werd bekend dat Catalaanse europarlementariërs Carles Puigdemont en Diana Riba i Giner ook doelwit waren van Pegasus, samen met zeker nog 63 anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadese Citizenlab onder de naam CatalanGate.

Riba i Giner zegt dat hacks van individuele parlementariërs betekent dat in essentie het hele Europees Parlement wordt bespied.

De onderzoekscommissie heeft volgens nieuwssite EUobserver te weinig macht om nationale overheden of de NSO-top ter verantwoording te roepen. Enkel door publieke verontwaardiging uit te lokken kan het onderwerp op de Europese politieke agenda komen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.