— donderdag 21 juni 2018, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement stuurt aan op strenger copyright internet

De auteursrechtregels voor het internet moeten aangescherpt worden. Dat vindt het merendeel van de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement. De definitieve stemming volgt in juli, maar de kans is groot dat het parlement het oordeel van de commissie overneemt. Uitgevers en auteurs zijn tevreden, internetbedrijven en belangenbehartigers van een vrij internet niet. Laatste wijziging: 21 juni 2018, 08:41

De commissie gaat nu onderhandelen over het voorstel met de Raad van Ministers, de vertegenwoordigers van de regeringen van de 28 EU-landen.

De Europese Commissie stelde de nieuwe copyrightwetgeving twee jaar geleden voor. Die moet ervoor zorgen dat websites zoals Facebook en Google hun inkomsten eerlijker delen met media en uitgeverijen. Ook wil de commissie dat websites aansprakelijk worden gehouden als gebruikers auteursrechten schenden.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat de Europese Instellingen snel een finaal akkoord bereiken en verheugen ons op een toekomstbestendig auteursrecht, geschikt voor het digitale tijdperk’, zegt Wout van Wijk, executive director van News Media Europe.

Raegan MacDonald van Mozilla, het bedrijf achter internetbrowser Firefox, noemde het een trieste dag voor het internet, met name omdat enkele weken geleden de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werd doorgevoerd.

Meer bij NRC.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.