persveilig seminar

— vrijdag 23 oktober 2020, 10:10 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement wil persoonsgerichte advertenties aan banden leggen

© ANP

Het Europese Parlement heeft deze week een voorstel aangenomen dat persoonsgerichte advertenties inperkt en mogelijk zelfs verbant, meldt Nieuwsuur.

Het voorstel op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang werd met nipte meerderheid aangenomen in het Europese Parlement.

Met persoonsgerichte advertenties op sociale media kunnen mensen, met slimme selecties, worden beïnvloed. Dat was ook het geval tijdens de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Door de informatie van een klokkenluider bleek dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica Facebook-data van gebruikers, zonder toestemming van de gebruikers in handen had. Die data werd gebruikt voor politieke profilering. Het databedrijf misbruikte de Facebook-profielen voor het heimelijk beïnvloeden van tientallen miljoenen Amerikaanse kiezers.

Volgens Christopher Wylie, de klokkenluider die het privacyschandaal rond Cambridge Analytica naar buiten bracht, valt niet uit te sluiten dat de gegevens van het databedrijf nog steeds worden gebruikt door de huidige verkiezingscampagnes in de VS.

“Dit is het eerste parlement in de wereld dat zich uitspreekt tegen gepersonaliseerde advertenties”, zegt Tang. “En dit parlement kan Amerikaanse techgiganten tot veranderingen dwingen, dus het doet er echt toe.” De Europese Commissie is nu aan zet. “Die zal een wetsvoorstel moeten indienen om daarna te komen tot wetgeving die Google en Facebook aan banden zal leggen.” Meer bij Nieuwsuur

Bekijk meer van

Paul Tang Europese Unie EU

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.