Europees Parlement wil persoonsgerichte advertenties aan banden leggen

Het Europese Parlement heeft deze week een voorstel aangenomen dat persoonsgerichte advertenties inperkt en mogelijk zelfs verbant, meldt Nieuwsuur.
Het voorstel op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang werd met nipte meerderheid aangenomen in het Europese Parlement.
Met persoonsgerichte advertenties op sociale media kunnen mensen, met slimme selecties, worden beïnvloed. Dat was ook het geval tijdens de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Door de informatie van een klokkenluider bleek dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica Facebook-data van gebruikers, zonder toestemming van de gebruikers in handen had. Die data werd gebruikt voor politieke profilering. Het databedrijf misbruikte de Facebook-profielen voor het heimelijk beïnvloeden van tientallen miljoenen Amerikaanse kiezers.
Volgens Christopher Wylie, de klokkenluider die het privacyschandaal rond Cambridge Analytica naar buiten bracht, valt niet uit te sluiten dat de gegevens van het databedrijf nog steeds worden gebruikt door de huidige verkiezingscampagnes in de VS.
“Dit is het eerste parlement in de wereld dat zich uitspreekt tegen gepersonaliseerde advertenties”, zegt Tang. “En dit parlement kan Amerikaanse techgiganten tot veranderingen dwingen, dus het doet er echt toe.” De Europese Commissie is nu aan zet. “Die zal een wetsvoorstel moeten indienen om daarna te komen tot wetgeving die Google en Facebook aan banden zal leggen.” Meer bij Nieuwsuur
Praat mee