— woensdag 12 september 2018, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement stemt voor linkbelasting en uploadfilters

EPA

Bij de stemming van het Europees Parlement vandaag is met 438 stemmen vóór, 226 tegen en 39 onthoudingen gestemd voor aanpassingen in het Europese auteursrecht. Belangrijkste effecten daarvan zijn dat grote internetbedrijven moeten gaan betalen voor auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers via hen verspreiden. Tegenstanders vrezen de praktische effecten van de plannen. Laatste wijziging: 12 september 2018, 21:04

Om zulk materiaal - liefst nog voor publicatie - te identificeren, zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters. Gezien de hoeveelheid materiaal die elke seconde wordt geüpload, zullen die grotendeels geautomatiseerd moeten werken. Omdat Facebook, Google en Twitter en anderen hun risico zullen willen beperken, zullen de filters eerder te veel dan te weinig afwijzen, voorspellen tegenstanders.

Met zulke filters wordt een geautomatiseerde censuurmachine opgetuigd, vrezen ze.

EDiMA, een Europese koepelorganisatie waarin diverse grote internetnamen in zijn vertegenwoordigd, is verbaasd dat de nu aangenomen voorstellen exact dezelfde zijn die afgelopen juni nog werden afgewezen.

EDiMA vertegenwoordigt naast Facebook, Google en Twitter ook partijen als Airbnb, Amazon, Apple, Microsoft en andere grote namen. De organisatie stelt dat de bezwaren “van duizenden burgers” tegen de voorstellen zijn genegeerd door hun volksvertegenwoordigers. “De naburige rechten zullen het delen van nieuws beperken en het uploadfilter zal de vrijheid van gebruikers beperken. Dit zijn slechte resultaten voor Europese burgers”, aldus de koepelorganisatie.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de stemmingsuitlag echter een eerste stap naar eerlijker inkomsten:

Uitgevers klagen al jaren dat de grote platformen gratis meeliften op hun producties. Ze hebben stevige druk uitgevoerd om te zorgen dat in de herziening ruimte zou komen voor een vorm van afdracht, een vorm van ‘linkbelasting’.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is teleurgesteld over het stemverloop. Ze noemt het aannemen van de voorstellen een gemiste kans. Ze verwijst naar onafhankelijk onderzoek dat concludeerde dat een linkbelasting niet automatisch tot meer inkomsten voor uitgevers leidt. Ze hekelt dat de bezwaren van gewone burgers zijn genegeerd in het lobbygeweld van internetbedrijven enerzijds en rechtenbeheerders en uitgevers anderzijds.

“Parlement en Raad moeten nu onderhandelen voordat het wettelijk wordt”, aldus Schaake. Er volgen nu geheime onderhandelingen, de zogeheten triloog. Tegen de lente volgend jaar wordt over die resultaten nog een keer gestemd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.