website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Europees Parlement stemt voor linkbelasting en uploadfilters

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 12 september 2018, 14:44

EPA

EPA

Nieuws Bij de stemming van het Europees Parlement vandaag is met 438 stemmen vóór, 226 tegen en 39 onthoudingen gestemd voor aanpassingen in het Europese auteursrecht. Belangrijkste effecten daarvan zijn dat grote internetbedrijven moeten gaan betalen voor auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers via hen verspreiden. Tegenstanders vrezen de praktische effecten van de plannen.

Om zulk materiaal - liefst nog voor publicatie - te identificeren, zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters. Gezien de hoeveelheid materiaal die elke seconde wordt geüpload, zullen die grotendeels geautomatiseerd moeten werken. Omdat Facebook, Google en Twitter en anderen hun risico zullen willen beperken, zullen de filters eerder te veel dan te weinig afwijzen, voorspellen tegenstanders.

Met zulke filters wordt een geautomatiseerde censuurmachine opgetuigd, vrezen ze.

EDiMA, een Europese koepelorganisatie waarin diverse grote internetnamen in zijn vertegenwoordigd, is verbaasd dat de nu aangenomen voorstellen exact dezelfde zijn die afgelopen juni nog werden afgewezen.

EDiMA vertegenwoordigt naast Facebook, Google en Twitter ook partijen als Airbnb, Amazon, Apple, Microsoft en andere grote namen. De organisatie stelt dat de bezwaren “van duizenden burgers” tegen de voorstellen zijn genegeerd door hun volksvertegenwoordigers. “De naburige rechten zullen het delen van nieuws beperken en het uploadfilter zal de vrijheid van gebruikers beperken. Dit zijn slechte resultaten voor Europese burgers”, aldus de koepelorganisatie.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de stemmingsuitlag echter een eerste stap naar eerlijker inkomsten:

Uitgevers klagen al jaren dat de grote platformen gratis meeliften op hun producties. Ze hebben stevige druk uitgevoerd om te zorgen dat in de herziening ruimte zou komen voor een vorm van afdracht, een vorm van ‘linkbelasting’.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is teleurgesteld over het stemverloop. Ze noemt het aannemen van de voorstellen een gemiste kans. Ze verwijst naar onafhankelijk onderzoek dat concludeerde dat een linkbelasting niet automatisch tot meer inkomsten voor uitgevers leidt. Ze hekelt dat de bezwaren van gewone burgers zijn genegeerd in het lobbygeweld van internetbedrijven enerzijds en rechtenbeheerders en uitgevers anderzijds.

“Parlement en Raad moeten nu onderhandelen voordat het wettelijk wordt”, aldus Schaake. Er volgen nu geheime onderhandelingen, de zogeheten triloog. Tegen de lente volgend jaar wordt over die resultaten nog een keer gestemd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.