Europees Parlement: data Europese burgers niet genoeg beschermd in VS

Amerika voldoet niet aan de Europese regels voor databescherming van burgers. En als dat voor september niet beter wordt, dan moet de Europese Commisie het zogeheten Privacy Shield-akoord, het data-uitwisselingsprogramma tussen de EU en de VS, opgeschort worden. Een meerderheid van het Europese Parlement stemde daar donderdag mee in.
Het privacyakkoord tussen de EU en de Amerikaanse regering moet ervoor zorgen dat persoonsgegevens van Europese burgers voldoende beschermd worden, als ze in de VS zijn opgeslagen. Zo mag data niet zomaar aan Amerikaanse opsporingsdiensten overhandigd worden en kunnen burgers een klacht indienen als ze denken dat hun informatie niet goed wordt beschermd.
Privacy Shield is sinds 2016 de opvolger van een eerder data-uitwisseligsprogramma Safe Harbor. Ook bij dat akkoord waren er de nodige problemen. Het Europese Hof verklaarde het programma zelfs ongeldig, omdat het de privacy van Europese burgers niet voldoende zou waarborgen.
Het Europese Parlement stelt dat de VS meer moet doen om de data van Euroepse burgers moet beschermen. Daarbij verwijst het naar het schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook. Zonder toestemming werden gegevens van profielen van burgers gebruikt om daar vervolgens gerichte adviezen voor beïnvloeding van het stemgedrag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op te geven. En dit zijn slechts twee van de duizenden bedrijven die gegevens van Europese burgers onder Privacy Shield verwerkten, meldt Tweakers.
Lees ook:
Journalist Franklin Foer: Facebook is de ‘bad guy’ (26 maart 2018)
Praat mee