training eu starters

— vrijdag 6 juli 2018, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement: data Europese burgers niet genoeg beschermd in VS

© ANP

Amerika voldoet niet aan de Europese regels voor databescherming van burgers. En als dat voor september niet beter wordt, dan moet de Europese Commisie het zogeheten Privacy Shield-akoord, het data-uitwisselingsprogramma tussen de EU en de VS, opgeschort worden. Een meerderheid van het Europese Parlement stemde daar donderdag mee in. Laatste wijziging: 6 juli 2018, 09:59

Het privacyakkoord tussen de EU en de Amerikaanse regering moet ervoor zorgen dat persoonsgegevens van Europese burgers voldoende beschermd worden, als ze in de VS zijn opgeslagen. Zo mag data niet zomaar aan Amerikaanse opsporingsdiensten overhandigd worden en kunnen burgers een klacht indienen als ze denken dat hun informatie niet goed wordt beschermd.

Privacy Shield is sinds 2016 de opvolger van een eerder data-uitwisseligsprogramma Safe Harbor. Ook bij dat akkoord waren er de nodige problemen. Het Europese Hof verklaarde het programma zelfs ongeldig, omdat het de privacy van Europese burgers niet voldoende zou waarborgen.

Het Europese Parlement stelt dat de VS meer moet doen om de data van Euroepse burgers moet beschermen. Daarbij verwijst het naar het schandaal rond Cambridge Analytica en Facebook. Zonder toestemming werden gegevens van profielen van burgers gebruikt om daar vervolgens gerichte adviezen voor beïnvloeding van het stemgedrag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op te geven. En dit zijn slechts twee van de duizenden bedrijven die gegevens van Europese burgers onder Privacy Shield verwerkten, meldt Tweakers.

Lees ook:
Journalist Franklin Foer: Facebook is de ‘bad guy’ (26 maart 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.