— maandag 19 maart 2018, 12:01 | 0 reacties, praat mee

Bedrijf wilde uitzending reportage over misbruik Facebook-data onderdrukken

AFP

UPDATE Het Amerikaanse bedrijf Cambridge Analytica heeft actief geprobeerd een undercoverreportage te onderdrukken van het Britse Channel 4, over werk dat het bedrijf heeft gedaan voor onder meer de Trump-campagne. Dat meldt de Financial Times. Bij de analyse zouden gegevens van rond 50 miljoen Facebook-profielen zijn gebruikt, veelal zonder toestemming. Brussel heeft een onderzoek naar het mogelijke misbruik aangekondigd.

Het bedrijf deed onder meer voor de presidentiële campagne van Trump analyses op die informatie, om daar vervolgens gerichte adviezen voor beïnvloeding van het stemgedrag op te geven.

Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een interview met Christopher Wylie, een voormalig werknemer van Cambridge Analytica. Die overlegde documenten aan de krant en de Britse nieuwsorganisaties The Observer en Channel 4.

Uit de documenten blijkt dat data van miljoenen profielen en hun bijdragen aan een enquête werd doorgesluisd naar Cambridge Analytica. Slechts een beperkte groep had toestemming gegeven voor het gebruik van de informatie voor ‘wetenschappelijk onderzoek’. Politieke data-analyse met als doel beïnvloeding valt daar niet onder, aldus de Financial Times.

Channel 4 ging als potentiële klanten undercover bij Cambridge Analytica en maakte opnamen waarin topman Alexander Nix vrijuit spreekt over de werkwijze van zijn bedrijf. Eind februari werd Nix ondervraagd door een Britse parlementaire enquêtecommissie en bezwoer toen dat zijn bedrijf geen data van Facebook gebruikt noch ‘persoonlijkheidsmodellen’ genereert.

Dat blijkt dus niet waar. Nix ligt daarom onder vuur van Britse politici, die zeggen te zijn voorgelogen. Data uit een mobiele app waar je je met Facebook-gegevens moest aanmelden werd met Cambridge Analytica gedeeld. Het bedrijf zegt dat inmiddels alle Facebook-data is gewist. De modellen die eruit zijn voortgekomen - en die Cambridge Analytica doorverkoopt aan politieke partijen - bezit het nog wel.

Channel 4 News zegt dat de uitzending vanavond gewoon doorgang heeft:

Saillant detail: Facebook heeft het bedrijf Cambridge Analytica vorige week van het netwerk geweerd. Maar ook het profiel van klokkenluider Wylie is geblokkeerd, meldt hij op Twitter.

Follow The Money berichtte een jaar terug dat het Forum voor Democratie “net als Trump” ook van diensten van Cambridge Analytica gebruik heeft gemaakt. Antonio Tajani, voorzitter van het Europese Parlement heeft een onderzoek aangekondigd naar de gang van zaken.

“Aantijgingen van misbruik van Facebook-data betekenen een onacceptabele schending van de privacy van onze burgers”, aldus Tajani. Hij sluit stappen tegen de betrokken bedrijven niet uit, als de beschuldigingen waar blijken te zijn.

Bekijk meer van

Facebook Cambridge Analytica

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.