— woensdag 20 april 2016, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie richt pijlen op Google

EU-commissaris voor Mededinging Margarethe Vestager | Michael Reynolds / EPA

UPDATE De Europese Commissie heeft woensdag Google geïnformeerd over 'zorgen' over de wijze waarop het eigen applicaties binnen het mobiele Android-besturingssysteem zou voortrekken. De verplichting om bij gebruik van de Google Play Store (de enige officiële manier om apps te installeren en te kopen) ook de zoek-app en de Chrome-browser te installeren overtreedt de mededingingswetgeving.

Google zou fabrikanten verder - in strijd met Europese mededingingsregels - verplichten om een set software mee te leveren (onder meer voor Gmail en andere Google-diensten) in tegenstelling tot eigen oplossingen. Google zou het daardoor potentiële concurrenten moeilijker maken. Het verplicht fabrikanten verder om de software alleen op officiële Android-versies te leveren.

Mocht de Commissie concluderen dat er van een overtreding sprake is, kan het forse boetes opleggen - tot 10 procent van de totale omzet van het bedrijf. Google heeft drie maanden de tijd om met een antwoord te komen op de bezwaren die de Europese Commissie heeft geuit.

Via een blogpost heeft Google-jurist Kent Walker een - overigens vrij algemene - loftuiting op het vrije karakter van het Android-besturingssysteem gegeven.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.