— woensdag 20 april 2016, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie richt pijlen op Google

EU-commissaris voor Mededinging Margarethe Vestager | Michael Reynolds / EPA

UPDATE De Europese Commissie heeft woensdag Google geïnformeerd over 'zorgen' over de wijze waarop het eigen applicaties binnen het mobiele Android-besturingssysteem zou voortrekken. De verplichting om bij gebruik van de Google Play Store (de enige officiële manier om apps te installeren en te kopen) ook de zoek-app en de Chrome-browser te installeren overtreedt de mededingingswetgeving. Laatste wijziging: 3 mei 2016, 12:02

Google zou fabrikanten verder - in strijd met Europese mededingingsregels - verplichten om een set software mee te leveren (onder meer voor Gmail en andere Google-diensten) in tegenstelling tot eigen oplossingen. Google zou het daardoor potentiële concurrenten moeilijker maken. Het verplicht fabrikanten verder om de software alleen op officiële Android-versies te leveren.

Mocht de Commissie concluderen dat er van een overtreding sprake is, kan het forse boetes opleggen - tot 10 procent van de totale omzet van het bedrijf. Google heeft drie maanden de tijd om met een antwoord te komen op de bezwaren die de Europese Commissie heeft geuit.

Via een blogpost heeft Google-jurist Kent Walker een - overigens vrij algemene - loftuiting op het vrije karakter van het Android-besturingssysteem gegeven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.