EU-rapporteur Axel Voss: Dit is een belangrijke dag voor auteursrecht

De Europarlementariërs die hebben gewerkt aan de Auteursrechtenrichtlijn zijn blij dat de kogel eindelijk door de kerk is: moderne auteursrechtwetgeving is een stuk dichterbij gekomen. Marietje Schaake (Alde, D66) die trachtte de richtlijn af te zwakken in naam van het publiek, sprak in het AD juist van een zwarte dag voor het internet. De voorstellen van Alde om bijvoorbeeld het werk van fotografen niet te beschermen, werden naar de prullenbak verwezen.
De Duitser Axel Voss (Europese Volkspartij, waar ook het CDA in zit) heeft als rapporteur de onderhandelingen in het parlement geleid. Hij kan nu gaan onderhandelen met de lidstaten, want het besluit betreft de positie van het parlement in die onderhandelingen. De strijd voor Auteursrechten is dus nog verre van voorbij. Een vraag blijft daarbij hoe groot de lobbykracht van Google en Facebook bij de lidstaten is. Maar er is wel een mijlpaal bereikt.
Wat wordt er met de nieuwe wetgeving beschermd?
“We proberen met deze wetgeving auteursrecht te beschermen dat nog niet is geregeld. We regelen geen zaken die al beschermd worden. Het gaat er om dat bedrijven die hun business opbouwen met werk van anderen, een deel van de winst delen met de makers en de uitgevers. Dat is fair en sociaal”.
Wat zijn de grootste risico’s van dit besluit?
“Dit besluit gaat alleen over de inbreng van het Europees Parlement in de onderhandelingen met de andere wetgever, de Raad, en die bestaat uit de lidstaten. Daar moet nog volop mee worden onderhandeld. Dat is een belangrijke disclaimer, ja. Verder dwingt dit besluit tot het regelen van de kwestie op lidstaatniveau. Daarom moet Europa straks gezamenlijk optrekken. Zodat Google straks niet zegt: we kiezen geen Spaanse kranten meer want die willen geld, dus we nemen een Franse krant die geen geld wil hebben. Europabreed moet er dus worden opgetrokken. Er moet dus nog heel veel onderhandeld worden. Maar we hebben de wetgeving straks wel aangepast aan de 21e eeuw”.
Geldt dat voor alle journalistieke werk?
“We willen een termijn van vijf jaar waarin het werk beschermd wordt. Oorspronkelijk stond in het voorstel van de Europese Commissie een periode van twintig jaar”.
Is zo’n uploadfilter waarover zo lang is gesproken, niet heel lastig?
“Het gaat er om dat er even gesignaleerd wordt hoe de rechten zitten van werk. Dat kan via metadata heel eenvoudig geinstalleerd worden. Je moet het zien als een flitscamera voor auto’s, bij de meesten gaat hij niet af maar soms wel. Bovendien hoeven kleine platforms dat niet te doen. Als je drie posts per dag hebt dan kan het handmatig. Maar ook van de kleinere platforms vragen we aandacht voor de rechten van andermans werk. Het is geen censuur, het gaat er om dat werk van anderen beschermd wordt.”
Het parlement heeft 4,5 miljoen emails gekregen, vooral van mensen die tegen het besluit zijn. En dat die vooral uit de Verenigde Staten kwamen.
“We zijn bedolven onder de emails. We konden zien waar ze vandaan kwamen. De meesten kwamen inderdaad uit de Verenigde Staten. Sommigen waren ronduit bedreigend. Ik heb er ook een paar gehad. Ze zouden u moeten volpompen en ombrengen en uw familie erbij, schreven ze. Anderen hebben ze ook gekregen, maar ze bevatten gelukkig niet allemaal van die teksten”.
Praat mee