EU-ministers akkoord met regelgeving voor online platforms

De EU-ministers van Economische Zaken hebben in Brussel een akkoord bereikt over de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA), meldt het ministerie van Economische Zaken. Die nieuwe wetgeving moet zorgen voor een betere positie van internetgebruikers én regels voor de grootste online platforms en meer verantwoordelijkheden voor aanbieders van digitale diensten richting hun gebruikers.
De Digital Services Act moet er onder andere voorzorgen dat digitale diensten hun verantwoordelijkheden qua activiteiten en informatie richting gebruikers verduidelijken. Verder wil de Europese Commissie door middel van de DSA illegale online content bestrijden. De Digital Markets Act (DMA) zorgt voor toezicht en maatregelen voor de tien tot vijftien grootste online platforms met een zogenoemde poortwachterspositie.
De DMA en de DSA vormen samen de basis van nieuwe, moderne Europese wetgeving voor de digitale economie. Volgens demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken brengt het akkoord “hoognodige vernieuwing van digitale regels dichtbij. Zo kunnen we innovatie blijven stimuleren. En pakken we mindere kanten aan zoals afhankelijkheid van grote platforms, belemmeren van markttoegang, verspreiding van illegale inhoud, cyberonveiligheid en misleiding van consumenten en ondernemers”.
Over de regulering van grote techbedrijven is recent veel te doen geweest sinds klokkenluider Francis Haugen in oktober documenten openbaar maakte van haar voormalige werkgever Facebook, waaruit blijkt dat winst voor alles gaat. Haugen gaf in gesprekken met Europarlementariërs aan dat de DSA de potentie heeft om de nieuwe gouden standaard te worden.
De European Broadcast Union (EBU), de koepelorganisatie van Europese publieke omroepen, noemt de nieuwe voorstellen echter een “gemiste kans”, omdat de impact van onlineplatforms op de omroepsector onvoldoende is aangepakt.
Volgens de EBU verwijderen online platforms regelmatig stukken content of blokkeren ze de toegang tot volledige accounts en applicaties van media-aanbieders, waaronder EBU-leden, zonder of om onduidelijke redenen. Er zijn ook zorgen over de manier waarop online platforms er niet in slagen om logo’s en branding van zakelijke gebruikers toe te kennen aan de inhoud, goederen en diensten die ze aanbieden.
Over beide wetten gaat hierna nog onderhandeld worden met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Streven is een definitief akkoord in 2022 waarna de DMA en DSA overal in Europa snel in werking kunnen treden, aldus EZ.
Praat mee