word studentlid

— maandag 30 november 2020, 15:31 | 0 reacties, praat mee

EU kan vanaf volgende maand sancties opleggen aan mensenrechtenschenders met Europese ‘Magnitsky’-wet

EU kan vanaf volgende maand sancties opleggen aan mensenrechtenschenders met Europese ‘Magnitsky’-wet
© Arne Immanuel Bänsch / EPA

Vanaf volgende maand heeft de Europese Unie (EU) bevoegdheden om tegoeden te bevriezen en reisverboden op te leggen aan personen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, meldt The Guardian. Op 10 december, ter gelegenheid van de 77e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, wordt de Europese wet ondertekend, die is gebaseerd op de Amerikaanse Magnitsky-wet. Laatste wijziging: 1 december 2020, 09:08

De beperkende maatregelen zouden gericht zijn op degenen die betrokken zijn bij misdaden variërend van genocide en foltering tot willekeurige arrestaties of detenties, meldt The Guardian. De EU heeft momenteel niet het recht om reisverboden voor personen af te dwingen, aangezien de bevoegdheid bij de nationale regeringen ligt.

De Nederlandse regering begon afgelopen november een discussie over de ontwikkeling van een eigen versie van de Amerikaanse Magnitsky Act door de EU. Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) ontvingen eerder deze maand de zogeheten Magnitsky Award, voor hun inzet om een Europese Magnitsky-wet te realiseren.

De oorspronkelijke Amerikaanse wet die in 2012 door Barack Obama werd ondertekend, was bedoeld om Russische functionarissen aan te pakken die verantwoordelijk werden geacht voor de dood van de Russische belastingadvocaat Sergei Magnitsky.

Magnitsky was ingehuurd om een corruptiezaak te onderzoeken waarin een groep ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken erin slaagde een korting van 230 miljoen dollar te krijgen van de Russische staat door op frauduleuze wijze drie bedrijven over te nemen die behoorden tot vermogensbeheerder Hermitage Capital.

De functionarissen die hij beschuldigde, lieten hem arresteren en in de gevangenis gooien, waar hij werd geslagen door gevangenisbewakers. Hij stierf in 2009 op 37-jarige leeftijd in hechtenis nadat hem medische behandeling en familiebezoek was geweigerd.

De wet werd vervolgens ingezet door het Amerikaanse ministerie van Financiën tegen de Slowaakse zakenman Marián Kocner, die wordt verdacht betrokken te zijn bij de huurmoord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde.

De Europese wet zal niet de naam Magnitsky dragen. De Nederlandse regering stel dat geen enkele specifieke staat zich doelwit zou moeten voelen. Vladimir Poetin was zo woedend over de Amerikaanse wet dat hij de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbood.

Lees ook:
Magnitsky Awards voor politici Omtzigt en Sjoerdsma en zoons Caruana Galizia (17 november 2020)
Verenigde Staten straffen zakenman achter moord journalist Ján Kuciak (12 december 2019)

Bekijk meer van

Magnitsky Europese Unie Europa EU

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.