— dinsdag 23 oktober 2018, 13:11 | 0 reacties, praat mee

Erdogan geeft weinig nieuwe details in moordzaak Khashoggi

Jamal Khashoggi - © Sedat Suna / EPA

De Turkse president Erdogan heeft in een toespraak over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi niet veel nieuwe details bekendgemaakt, ondanks zijn eerdere woorden dat de "volledige naakte waarheid" bekend zou worden.

Volgens de Britse krant The Guardian waren de verwachtingen eerder hoog gespannen, maar Erdogan hield het bij wat al bekend is over de zaak. Zoals dat een team van drie mensen op 1 oktober afkomstig uit Riyadh aankwam in Turkije en een bos in de buurt van Istanbul bezocht, mogelijk om het lichaam van Khashoggi daar te laten verdwijnen. Khashoggi is 2 oktober om het leven gebracht. Zijn lichaam is nog steeds niet gevonden. 

Opvallend was dat Erdogan niets zei over de audio- en video-opnames van de moord, waar de afgelopen week steeds nieuwe beelden van werden gelekt naar de media. Het NOS Journaal meldde eerder al in een analyse dat er een kans bestond dat Erdogan informatie achter zou houden, om mogelijk in een later stadium tegen de Saudiërs te gebruiken. De twee landen zijn het vaak oneens met elkaar.

Erdogan heeft wel aangegeven dat hij wil dat de daders in Turkije worden berecht. “Iedereen die van de moord wist, moet verantwoordelijk worden gehouden”, stelt Erdogan. “De daders moeten worden uitgeleverd aan Turkije. De moord is in de Saudische consul gepleegd, maar die bevindt zich op Turks grondgebied, daarom moet het hier voor de rechter komen.”

Ook is volgens hem duidelijk dat de journalist niet is omgekomen bij een ruzie, maar dat het zou gaan om een geplande moord. Het plan voor de moord op Khashoggi zou gemaakt zijn op 28 september, na een eerste bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul.

De moord op de journalist heeft inmiddels ook onder verbannen dissidenten tot grote onrust geleid, meldt Yahoo. Meerdere dissidenten hebben aangegeven dat ze in het verleden zijn gevraagd naar het Saudische consulaat te gaan om papieren op te tekenen of een nieuw paspoort op te halen. Meerderen vertrouwden zulke verzoekjes niet en besloten niet te gaan. Meer bij Nu.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.