website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EO overweegt juridische stappen om bezuinigingsplannen NPO

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bezuinigingen op dinsdag 3 juli 2018, 08:44

Toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (L) en EO-directeur Arjan Lock en (R) op de EO-jongerendag in de Gelredome in 2016 ANP

Toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (L) en EO-directeur Arjan Lock en (R) op de EO-jongerendag in de Gelredome in 2016 ANP - © Piroschka van de Wouw / ANP

Nieuws Het budget van de Evangelische Omroep (EO) wordt meer dan gehalveerd en ook de zendtijd zal met de helft afnemen. De EO wordt het hardst geraakt bij de voorgenomen bezuinigingen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), stelt EO-voorzitter Arjan Lock. Hij overweegt zelfs juridische stappen als de NPO niet vóór dinsdag eind van de middag op 'deze onzalige plannen' terugkomt.

“We gaan terug van ruim negen miljoen euro naar een kleine vier miljoen euro.” De bezuinigingen zijn volgens hem onevenredig groot en leiden tot veel ontslagen. Hoeveel medewerkers weg moeten, kan hij nog niet zeggen. “Zoals het er nu naar uitziet, halveert de zendtijd van levensbeschouwelijke programma’s als Adieu God?, De Kist, Ik mis je en De Verandering”, aldus de voorzitter van de raad van bestuur van de EO.

“Waar de grootste pijn zit: de NPO vindt dat er bovenmatig veel programma’s zijn over levensbeschouwing en religie,” vertelt Lock. “Maar dat is absolute onzin en het laat zien dat dit besluit vanuit een verkeerd sentiment genomen is.”

De publieke omroep moet volgend jaar ruim 60 miljoen euro bezuinigen en de EO krijgt volgens omroepdirecteur Arjan Lock naar verhouding de hardste klappen. “Ik heb een enorme hekel aan procederen, maar als argumenten niet meer tellen…? De NPO heeft tot morgen eind van de middag de tijd om deze onzalige plannen te keren, anders kijk ik hoe we de publieke opinie gaan bewegen hun protest te laten horen. En ja, dan ga ik ernstig overwegen juridische stappen te nemen.”

Vorige week werd al bekend dat de programma’s Brandpunt+, Tegenlicht en Andere Tijden door de bezuinigingen worden geraakt.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de mediabegroting. Meer bij Visie EO / AD / NOS / de Volkskrant

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.