— dinsdag 16 juni 2020, 16:16 | 0 reacties, praat mee

Eisen tot twaalf jaar tegen verdachten aanslag Telegraaf

© Laurens Bosch / ANP

Tegen de verdachten van de aanslag op het kantoor van De Telegraaf-gebouw zijn celstraffen van 3,5 tot twaalf jaar geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) rekent het de verdachten zwaar aan dat ze tijdens de zitting geen enkele verantwoordelijkheid hebben genomen, meldt Saskia Belleman, die voor De Telegraaf de zaak volgt.

In totaal zijn er elf verdachten. Een deel van deze groep mannen staat alleen terecht voor betrokkenheid bij het stelen van auto’s. Vijf van hen zouden een rol hebben vervuld bij de aanslag op De Telegraaf. In het onderzoek stuitte de politie ook op een verband met motorclub Caloh Wagoh en de beschieting van het gebouw waarin weekblad Panorama is gevestigd, enkele dagen voor de aanslag op het Telegraaf-gebouw.

Tegen de verdachten die volgens het OM deel uitmaakten van de criminele organisatie die zich schuldig maakte aan het stelen en helen van auto’s voor het plegen van misdrijven, werden straffen geëist van 254 dagen, tot 3 jaar cel. Tegen Omar A. eiste het OM vijf jaar, tegen Zakaria N. 5,5 jaar en tegen Samir A. en Abduladim T. 3,5 jaar cel. De hoogste eis van 12 jaar was voor Bilal el H., die volgens het OM een leidende rol had binnen de criminele organisatie die de #aanslag pleegde. Tegen de andere hoofdverdachte Nabil D. werd negen jaar cel geëist, meldt Belleman.

Bij de aanslag op 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Daarna stak de bestuurder de auto in brand. Bij de aanslag raakte niemand gewond. Wel ontstond forse schade.

De meerdaagse strafzaak ging in maart al van start, maar werd na drie zittingsdagen afgeblazen vanwege het coronavirus. Dat gebeurde een dag voordat het requisitoir van het OM stond gepland.

Het OM zei dinsdag in de rechtbank van Amsterdam dat het motief voor de aanslag op de pand van De Telegraaf in juni 2018 niet met zekerheid is vast te stellen. “Het motief dat de aanval een gevolg is van het schrijven over de georganiseerde misdaad heeft de beste papieren”, aldus de officier van justitie. “Maar dit kan niet onomstotelijk worden vastgesteld”.

Voor het resterende deel van de ’Telegraafzaak’ zijn zes dagen uitgetrokken. Na dinsdag is het woord aan de verdediging van de verdachten. De uitspraak staat gepland op 28 september. Meer bij De Telegraaf / NU.nl

Lees ook:
Verdachten aanslag Telegraaf langer vast (3 april 2020)
Rechtszaak tegen verdachten Telegraaf-aanslag wordt stilgelegd (17 maart 2020)
Aanslag Telegraaf gelinkt aan Caloh Wagoh en Panorama-beschieting (11 maart 2020)
Busje rijdt in op gevel Telegraaf (26 juni 2018)

 

 

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.