EHRM laat veroordeling Parool rond gewelddadige rapper in stand

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dagblad Het Parool ook in beroep ongelijk gegeven in een rechtszaak rond een foto die de krant in 2009 publiceerde. Het betrof een foto van een jongen die twee jaar daarvoor aan een serie van de NPS had meegewerkt, maar nu voor moord terecht stond.
Het portret van de rapper onder de noemer ‘Vrije Radicalen’ werd twee keer uitgezonden in 2007 en 2008. De documentaire was tot in 2009 ook via internet te zien. De jongen, bekend als ‘Rex van P’, kwam in 2009 in de Amsterdamse daklozenopvang terecht, waar hij vanwege agressief gedrag de deur werd gewezen. Hij stak daarop drie mensen neer, met één dode tot gevolg.
Hij werd in 2012 in hoger beroep voor die steekpartij tot 12 jaar cel en tbs veroordeeld. In 2009 publiceerde Het Parool het portret ‘Rapper met een kort lontje’, waar Rex van P. met naam werd genoemd. De informatie was voor een deel afkomstig uit de NPS-documentaire. Er stond een foto bij.
Die foto leidde tot meerdere rechtszaken, omdat Van P. vond dat die inbreuk maakte op zijn portretrecht en zijn latere kansen op een baan verkleinde. Ook zou hij door de foto zijn herkend in de gevangenis. Het Parool moest de foto verwijderen en werd veroordeeld tot een boete.
De krant vond dat de persvrijheid in het geding was. Het EHRM bevestigt nu dat het feit dat Van P. aan de NPS-documentaire heeft meegewerkt geen vrijbrief is voor Het Parool om hem - ondanks de ernst van het misdrijf - met naam en foto te portretteren. Het betrof een ernstige inbreuk in Van P.‘s privacy.
Het staat volgens het Hof niet ter discussie dat Het Parool terecht over de zaak en Van P. berichtte. Dat de gewelddadige subcultuur waar Van P. toe behoorde daarin werd belicht evenmin. De feiten staan evenmin ter discussie, zeker omdat die baseren op informatie die Van P. zelf heeft geleverd door mee te werken aan de documentaire.
Desondanks zijn al deze elementen onvoldoende om de privacyschending van Van P. te rechtvaardigen. Hij was in 2009 nog niet veroordeeld en verdiende daarmee de in Nederland gebruikelijke terughoudendheid rond het publiceren van foto’s van verdachten, aldus het Hof. Meer bij Europees Hof voor Rechten van de Mens
Praat mee