— maandag 17 oktober 2016, 16:09 | 0 reacties, praat mee

EHRM laat veroordeling Parool rond gewelddadige rapper in stand

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens | Frederick Florin / AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dagblad Het Parool ook in beroep ongelijk gegeven in een rechtszaak rond een foto die de krant in 2009 publiceerde. Het betrof een foto van een jongen die twee jaar daarvoor aan een serie van de NPS had meegewerkt, maar nu voor moord terecht stond. Laatste wijziging: 18 oktober 2016, 09:34

Het portret van de rapper onder de noemer ‘Vrije Radicalen’ werd twee keer uitgezonden in 2007 en 2008. De documentaire was tot in 2009 ook via internet te zien. De jongen, bekend als ‘Rex van P’, kwam in 2009 in de Amsterdamse daklozenopvang terecht, waar hij vanwege agressief gedrag de deur werd gewezen. Hij stak daarop drie mensen neer, met één dode tot gevolg.

Hij werd in 2012 in hoger beroep voor die steekpartij tot 12 jaar cel en tbs veroordeeld. In 2009 publiceerde Het Parool het portret ‘Rapper met een kort lontje’, waar Rex van P. met naam werd genoemd. De informatie was voor een deel afkomstig uit de NPS-documentaire. Er stond een foto bij.

Die foto leidde tot meerdere rechtszaken, omdat Van P. vond dat die inbreuk maakte op zijn portretrecht en zijn latere kansen op een baan verkleinde. Ook zou hij door de foto zijn herkend in de gevangenis. Het Parool moest de foto verwijderen en werd veroordeeld tot een boete.

De krant vond dat de persvrijheid in het geding was. Het EHRM bevestigt nu dat het feit dat Van P. aan de NPS-documentaire heeft meegewerkt geen vrijbrief is voor Het Parool om hem - ondanks de ernst van het misdrijf - met naam en foto te portretteren. Het betrof een ernstige inbreuk in Van P.‘s privacy.

Het staat volgens het Hof niet ter discussie dat Het Parool terecht over de zaak en Van P. berichtte. Dat de gewelddadige subcultuur waar Van P. toe behoorde daarin werd belicht evenmin. De feiten staan evenmin ter discussie, zeker omdat die baseren op informatie die Van P. zelf heeft geleverd door mee te werken aan de documentaire.

Desondanks zijn al deze elementen onvoldoende om de privacyschending van Van P. te rechtvaardigen. Hij was in 2009 nog niet veroordeeld en verdiende daarmee de in Nederland gebruikelijke terughoudendheid rond het publiceren van foto’s van verdachten, aldus het Hof.  Meer bij Europees Hof voor Rechten van de Mens

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.