— vrijdag 1 mei 2015, 15:33 | 0 reacties, praat mee

‘Vergeetrecht’ niet voor moordenaar

Een moordenaar die recent vrij is gekomen en bij de rechter een 'digitale schone lei' eiste, is in het ongelijk gesteld. De man werd in 2007 veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor de moord op zijn vrouw, de moeder van zijn twee kinderen. Hij beroept zich op zijn recht te worden vergeten. De man heeft bij Google al met succes een aanvraag ingediend om zoekresultaten met zijn naam te verwijderen. Hij wil nu ook dat een aantal sites, die opkomen voor de belangen van en de positie van nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven, berichten over hem verwijdert. De man zegt geen toekomst op te kunnen bouwen omdat hij online nog steeds in verband wordt gebracht met de moord. Op deze manier wordt volgens hem zijn terugkeer in de maatschappij bemoeilijkt. Laatste wijziging: 7 mei 2015, 09:41

Nabestaanden en slachtoffers van de man beargumenteren dat “een al te snelle afweging ten gunste van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer betekent dat de voor de samenleving essentiële geschiedenis met betrekking tot criminele activiteiten kan worden gewist. Ook heeft de samenleving er volgens hen recht op te weten wat voor person de man is en hebben de nabestaanden het recht alle informatie te kunnen vinden over hun moeder en vader”.

De rechter oordeelt dat nabestaanden een belang hebben bij het levend houden van wat er is gebeurd en dat zij zelf mogen uitmaken hoe dat gebeurt, bijvoorbeeld via internet. Bovendien is de moord nog niet zo lang geleden gebeurd en valt de man nog steeds onder de tbs-regel. Ook het feit dat de man “nog niet echt tot inzicht in het verwerpelijke karakter van zijn daad lijkt te zijn gekomen, verhoudt zich slecht met een recht om als dader te worden vergeten”.

“Alles afwegende acht de voorzieningenrechter het belang van gedaagden bij het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting op de wijze waarop zij dat hier doen, op dit moment zwaarwegender dan het recht van eiser op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer.”

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.