training eu starters

— dinsdag 13 oktober 2015, 14:53 | 0 reacties, praat mee

EHRM: ‘ongeblurd in documentaire inbreuk privacy’

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft naar aanleiding van een Australische man geoordeeld dat zijn grondrechten zijn geschonden toen hij heimelijk gefilmd is voor een Turkse documentaire over bekeringsdrang van buitenlandse organisaties. Dion Ross Bremner werd ongeblurd in beeld gebracht, een schending van zijn recht op privacy, aldus het Hof. Laatste wijziging: 15 oktober 2015, 13:39

De zaak sleept al sinds eind jaren negentig. Op 24 juni 1997 werd hij in de documentaire over christelijke organisaties die in Turkije actief zijn als ‘buitenlandse koopman van religie’ weggezet. Op 25 juni werd Bremner door de Turkse openbaar aanklager aangeklaagd voor ‘belediging van God en islam’ -  iets waarvan hij bijna een jaar later werd vrijgesproken. Daarop klaagde Bremner de presentator en producenten van de documentaire aan.

In Turkije leidde dat tot een gang via de rechtbanken, dat resulteerde in het oordeel van de hoogste instanties dat de documentaire zijn privacy niet schond, omdat de documentaire zich niet met zijn privéleven bezig hield - enkel met een onderwerp dat actueel was en in de publieke interesse lag. Bremner werd daarna uitgezet naar Bulgarije.

Het EHRM erkent dat de verborgen camera soms nuttig en noodzakelijk gereedschap is voor journalisten. Het is een ingrijpende middel, dat terughoudend en met zorg moet worden ingezet, stelt het Hof. In het geval van Bremner was er volgens het Hof geen rechtvaardiging om zijn gezicht zonder vervaging in beeld te brengen.

Bremner was geen bekende figuur en daarmee was zijn gezicht niet nieuwswaardig of nuttig, stelt het Hof. De wijze waarop de Turkse autoriteiten Bremner na de documentaire hebbben aangepakt bood de Australiër onvoldoende bescherming om anoniem te blijven. Turkije moet Bremner 7500 euro schadevergoeding betalen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.