— woensdag 26 mei 2021, 08:59 | 0 reacties, praat mee

EHRM: gebrekkige Britse sleepwet in strijd met mensenrechten

De Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft na acht jaar juridisch gevecht tussen de Britse regering en Privacy International geoordeeld dat de massale verzameling van data door de Britse inlichtingendiensten onwettig is. Het bestaan van dit sleepnet werd door klokkenluider Edward Snowden in 2013 aan het daglicht gebracht. Laatste wijziging: 26 mei 2021, 09:03

Volgens de Grote Kamer is de Britse aanpak in strijd met wetgeving rond het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. De rechters uitten kritiek op het gebrek aan onafhankelijk toezicht, het ontbreken van een goede onderbouwing bij aanvragen voor bulkverzameling zelf en het gebrek van interne goedkeuring rond zoektermen die individuen zouden kunnen identificeren.

Onder het huidige programma zijn onvoldoende juridische en onafhankelijke waarborgen ingebouwd om te voorkomen dat het brongeheim van journalisten in gevaar komt, stelt het Hof.

Volgens het EHRM is onder deze omstandigheden het verzamelen van gegevens óver communicatie net zo schadelijk voor privacy als het verzamelen van inhoudelijke gegevens.

Het Britse sleepnet moet meer waarborgen krijgen, die bovendien gewicht moeten hebben, rigoreus geïmplenteerd zijn en van start tot eind gecontroleerd kunnen worden. Eind vorig jaar was het Europees Hof van Justitie kritisch op massale ongerichte verzameling van gegevens.

Organisatie Privacy International stelt dat de uitspraak ook buiten Groot-Brittannië effect zal hebben. “Het Hof heeft vandaag nog eens benadrukt dat inlichtingendiensten niet op eigen houtje kunnen opereren, in het geheim, zonder enige vorm van toestemming of toezicht”, aldus hoofd juridische zaken Ilia Siatitsa.

Ook in Nederland is er kritiek op de vrije hand die inlichtingendiensten zich toekennen. Er circuleren voorstellen om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) in het voordeel van inlichtingendiensten aan te passen. Dat baart toezichthouders TIB/CTIVD zorgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.