vlaams-nedellandse-beurs

— dinsdag 27 september 2022, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Poetin verleent klokkenluider Snowden Russisch staatsburgerschap

Edward Snowden in 2020. - © Reuters / Brendan McDermid

President Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maandag het Russische staatsburgerschap verleend. Hij ondertekende volgens persbureau TASS daarvoor een decreet. De voormalig CIA-medewerker had al bijna twee jaar een permanente verblijfsvergunning in Rusland, waar hij in 2013 neerstreek en politiek asiel vroeg. Laatste wijziging: 27 september 2022, 09:04

Snowdon, nu 39, ontvluchtte de Verenigde Staten na geheime documenten te hebben doorgespeeld naar onder meer de The Washington Post over grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Hij werkte daar tijdelijk als systeembeheerder en ontdekte dat de NSA met speciale technieken de communicatie van miljoenen Amerikanen controleerde en privégegevens verzamelde. Volgens de rechter was dat illegaal.

De NSA zei als verweer met name op zoek te zijn geweest naar aanwijzingen voor terroristische activiteiten, en met succes. Snowden, die werd aangeklaagd wegens spionage, onthulde niet veel later dat de veiligheidsdienst ook wereldwijd informatie vergaarde over internetgebruikers, onder wie Nederlanders en Nederlandse organisaties. Een aantal spande daarover destijds een rechtszaak aan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.