website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Egypte: Al Jazeera-journalist al ruim anderhalf jaar in voorarrest

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op woensdag 5 september 2018, 08:45

ANP

ANP

Nieuws De Egyptische autoriteiten hebben het voorarrest van Al Jazeera-journalist Mahmoud Hussein met nog eens 45 dagen verlengd. Hussein, die werkt in Qatar maar de Egyptische nationaliteit heeft, werd tijdens een vakantie opgepakt. Dat was in december 2016.

Zijn voorarrest beslaat inmiddels 620 dagen en overschrijdt wat in Egypte is toegestaan als maximale periode voor een voorarrest. Hussein wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws en het in ruil voor betaling belasteren van Egypte’s reputatie.

De journalist is overigens nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou sinds eind 2016 in eenzame opsluiting zitten en zijn familie maar sporadisch mogen ontvangen. Topman Ahmad al-Yafei van de Arabischtalige tak van Al Jazeera heeft aan de familie beloofd niet te zullen rusten voor Hussein vrij is.

Al Jazeera heeft een ronduit vijandige relatie met Egypte: de zender mag niet in het land opereren, de websites worden sinds vorig jaar geblokkeerd en andere journalisten van de zender werden na slepende rechtszaken tot jaren cel veroordeeld.

De zaak tegen Hussein gaat op 8 oktober verder. Meer bij Al Jazeera

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.