— woensdag 5 september 2018, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Egypte: Al Jazeera-journalist al ruim anderhalf jaar in voorarrest

ANP

De Egyptische autoriteiten hebben het voorarrest van Al Jazeera-journalist Mahmoud Hussein met nog eens 45 dagen verlengd. Hussein, die werkt in Qatar maar de Egyptische nationaliteit heeft, werd tijdens een vakantie opgepakt. Dat was in december 2016.

Zijn voorarrest beslaat inmiddels 620 dagen en overschrijdt wat in Egypte is toegestaan als maximale periode voor een voorarrest. Hussein wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws en het in ruil voor betaling belasteren van Egypte’s reputatie.

De journalist is overigens nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou sinds eind 2016 in eenzame opsluiting zitten en zijn familie maar sporadisch mogen ontvangen. Topman Ahmad al-Yafei van de Arabischtalige tak van Al Jazeera heeft aan de familie beloofd niet te zullen rusten voor Hussein vrij is.

Al Jazeera heeft een ronduit vijandige relatie met Egypte: de zender mag niet in het land opereren, de websites worden sinds vorig jaar geblokkeerd en andere journalisten van de zender werden na slepende rechtszaken tot jaren cel veroordeeld.

De zaak tegen Hussein gaat op 8 oktober verder. Meer bij Al Jazeera

Bekijk meer van

Egypte Al Jazeera

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.