— woensdag 9 september 2015, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Egypte: verzoek tot uitwijzing Mohamed Fahmy

Mohamed Fahmy en zijn advocaat Amal Clooney, afgelopen augustus. | Khaled Elfiqi / EPA

Diverse organisaties hebben een open brief gestuurd aan de Canadese premier Stephen Harper. Hij wordt aangespoord direct actie te ondernemen om journalist Mohamed Fahmy te laten uitwijzen uit Egypte, waar hij tot drie jaar cel is veroordeeld vanwege onder meer 'steun aan een terreurorganissatie'.

Fahmy, die een Canadees-Egyptische achtergrond heeft, deed eerder dit jaar afstand van zijn Egyptische nationaliteit, in de hoop dat hij dan zou worden uitgewezen. Zijn Australische collega Peter Greste werd óók veroordeeld tot drie jaar cel, maar was eerder dit jaar in afwachting van de uitspraak al naar Australië uitgewezen.

Indien Fahmy inderdaad zou worden uitgewezen, zou alleen de Egyptische collega Baher Mohamed veroordeeld zijn de straf daadwerkelijk uit te zitten. Fahmy, Mohamed en Greste deden voor Al-Jazeera verslag binnen Egypte. Ze interviewden onder meer aanhangers van de Moslimbroederschap, een partij die later is verboden.

Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ zitten er naast Fahmy en Mohamed in Egypte momenteel 22 journalisten vast. Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.