website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Geen uitzondering voor journalisten in AVG’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 23 februari 2018, 08:51

Beeld: CC BY-SA 3.0 / Owen Moore

Beeld: CC BY-SA 3.0 / Owen Moore

Nieuws De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat wanneer hij op 25 mei ingaat geen uitzonderingen voor journalisten. Dat concludeert NDP Nieuwsmedia naar aanleiding van antwoorden die minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf op vragen van GroenLinks.

In de AVG wordt het recht op privacy van individuen versterkt en uitgebreid én worden meer verplichtingen opgelegd aan organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dat betekent volgens NDP Nieuwsmedia de facto een zwakkere bescherming voor de journalistiek.

Dekker is het daar niet mee eens. In zijn reactie tegenover GroenLinks schrijft hij dat de AVG en de daarbij behorende hoge boetes bij overtreding geen consequenties hebben voor de journalistieke praktijk. Met dat antwoord miskent de minister volgens NDP Nieuwsmedia de balans tussen het recht op privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Vaker verweren
Wanneer de AVG van kracht is, is de kans volgens NDP Nieuwsmedia groot dat media zich vaker moeten verweren tegen individuele klagers. Dat kan leiden tot rechtszaken waarin betrokkenen wiens persoonsgegevens voorkomen in bijvoorbeeld de Panama Papers eisen om inzicht in en verwijdering van hun gegevens te krijgen, beredeneert NDP. “Uit angst dat hun identiteit wordt onthuld, zullen bronnen en klokkenluiders minder geneigd zijn om misstanden via de media naar buiten te brengen.”

Hoewel Dekker aangeeft dat de AVG geen invloed zal hebben op de journalistieke praktijk, wil NDP Nieuwsmedia dat graag vastgelegd zien. De van origine Europese wet bepaalt dat lidstaten uitzonderingen in de nationale wetgeving mogen vastleggen, die journalisten in staat stelt te werken met persoonsgegevens.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.