training eu starters

— vrijdag 23 februari 2018, 08:51 | 0 reacties, praat mee

‘Geen uitzondering voor journalisten in AVG’

Beeld: CC BY-SA 3.0 / Owen Moore

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat wanneer hij op 25 mei ingaat geen uitzonderingen voor journalisten. Dat concludeert NDP Nieuwsmedia naar aanleiding van antwoorden die minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaf op vragen van GroenLinks. Laatste wijziging: 23 februari 2018, 09:01

In de AVG wordt het recht op privacy van individuen versterkt en uitgebreid én worden meer verplichtingen opgelegd aan organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dat betekent volgens NDP Nieuwsmedia de facto een zwakkere bescherming voor de journalistiek.

Dekker is het daar niet mee eens. In zijn reactie tegenover GroenLinks schrijft hij dat de AVG en de daarbij behorende hoge boetes bij overtreding geen consequenties hebben voor de journalistieke praktijk. Met dat antwoord miskent de minister volgens NDP Nieuwsmedia de balans tussen het recht op privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Vaker verweren
Wanneer de AVG van kracht is, is de kans volgens NDP Nieuwsmedia groot dat media zich vaker moeten verweren tegen individuele klagers. Dat kan leiden tot rechtszaken waarin betrokkenen wiens persoonsgegevens voorkomen in bijvoorbeeld de Panama Papers eisen om inzicht in en verwijdering van hun gegevens te krijgen, beredeneert NDP. “Uit angst dat hun identiteit wordt onthuld, zullen bronnen en klokkenluiders minder geneigd zijn om misstanden via de media naar buiten te brengen.”

Hoewel Dekker aangeeft dat de AVG geen invloed zal hebben op de journalistieke praktijk, wil NDP Nieuwsmedia dat graag vastgelegd zien. De van origine Europese wet bepaalt dat lidstaten uitzonderingen in de nationale wetgeving mogen vastleggen, die journalisten in staat stelt te werken met persoonsgegevens.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.