— woensdag 20 augustus 2014, 09:04

Brandbrief over verslechtering Wob

Diverse media-organisaties, waaronder de NVJ, VVOJ,het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Persvrijheidsfonds en NDP Nieuwsmedia, hebben een brandbrief gestuurd naar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de in hun ogen verslechtering van de Wet openbaarheid van bestuur. In de voorstellen wordt een dwangsom bij niet-tijdige reactie geschrapt; volgens de organisaties is dat echter het enige niet-juridische pressiemiddel en loopt de reactiesnelheid terug van 4 naar mogelijk 18 weken. Volgens het kabinet is er sprake van misbruik door een groep 'beroepswobbers', die er op rekenen dat een organisatie de termijn overschrijdt. Zo kan de dwangsom worden geïnd. De bonden stellen dat journalisten geen Wob-procedures starten uit financieel gewin. Ze wijzen op buurlanden en Wob-regelingen in Scandinavië: daar worden sommige verzoeken binnen een of twee dagen ingewilligd. In Engeland is bovendien een veel bredere reeks aan informatie op te vragen. "Kortom, een betere werking van de Wob ís mogelijk", aldus de opstellers van de brandbrief. Meer bij de Volkskrant / NVJ / NOS

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.