NVJ compleet lid

— woensdag 10 april 2019, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Eerste betaalde abonnees voor Britse robotjournalistiek

Eerste betaalde abonnees voor Britse robotjournalistiek
EPA

Acht Engelse regionale uitgevers hebben bij het persbureau Press Association (PA) een abonnement genomen op Reporters And Data And Robots (RADAR), een geautomatiseerd systeem dat duizenden artikelen produceert op basis van een door journalisten gebouwd raamwerk, aangevuld met voorspelbare informatie. Laatste wijziging: 29 oktober 2020, 08:42

RADAR werd in 2017 gebouwd met een zeven ton investering uit het Google Digital News Initiative. Sinds een eerste versie van RADAR midden 2018 operationeel werd, heeft dat al ruim honderdduizend artikelen gemaakt, aldus PA. Het algoritme schrijft voorspelbare artikelen die leunen op vrij verkrijgbare datasets en statistieken over gezondheidszorg, onderwijs en misdaad.

De bedoeling is niet om journalisten werkloos te maken, stelde PA-hoofdredacteur Pete Clifton indertijd. Het gaat er juist om ze vrij te maken voor verdieping.

Clifton zegt in vaktitel Press Gazette dat het bemoedigend is om te zien hoe de combinatie van menselijke journalistiek en automatisering voet aan de grond krijgt in de het Britse medialandschap.

De regionale afnemers kunnen kiezen uit 391 specifieke onderwerpen. Ze betalen daar jaarlijks een vergoeding voor. Het raamwerk voor RADAR-artikelen is indertijd door journalisten samengesteld.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.