website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Eerste betaalde abonnees voor Britse robotjournalistiek

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op woensdag 10 april 2019, 08:43

EPA

EPA

Nieuws Acht Engelse regionale uitgevers hebben bij het persbureau Press Association (PA) een abonnement genomen op Reporters And Data And Robots (RADAR), een geautomatiseerd systeem dat duizenden artikelen produceert op basis van een door journalisten gebouwd raamwerk, aangevuld met voorspelbare informatie.

RADAR werd in 2017 gebouwd met een zeven ton investering uit het Google Digital News Initiative. Sinds een eerste versie van RADAR midden 2018 operationeel werd, heeft dat al ruim honderdduizend artikelen gemaakt, aldus PA. Het algoritme schrijft voorspelbare artikelen die leunen op vrij verkrijgbare datasets en statistieken over gezondheidszorg, onderwijs en misdaad.

De bedoeling is niet om journalisten werkloos te maken, stelde PA-hoofdredacteur Pete Clifton indertijd. Het gaat er juist om ze vrij te maken voor verdieping.

Clifton zegt in vaktitel Press Gazette dat het bemoedigend is om te zien hoe de combinatie van menselijke journalistiek en automatisering voet aan de grond krijgt in de het Britse medialandschap.

De regionale afnemers kunnen kiezen uit 391 specifieke onderwerpen. Ze betalen daar jaarlijks een vergoeding voor. Het raamwerk voor RADAR-artikelen zijn indertijd door journalisten samengesteld.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.