— dinsdag 7 februari 2023, 12:01 | 0 reacties, praat mee

Google Bard brengt kunstmatige intelligentie naar de zoekresultaten

Stuterstock

In de rubriek 'Innovatie' schrijft Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over Bard, een nieuwe tekstgenerator van Google, op basis van kunstmatige intelligentie. Het is volgens topman Sundar Pichai een geavanceerde gesprekspartner die geïntegreerd gaat worden in alledaagse Google-producten. Laatste wijziging: 14 februari 2023, 09:52

Een van de plekken waar door Bard gegenereerde tekst - op termijn - zal opduiken is binnen zoekresultaten, meldt woordvoerder Rachid Finge. “Bard is in eerste instantie beschikbaar voor testers en wordt in de komende weken breder beschikbaar”, stelt hij.

De kracht van tekstgeneratoren zoals ChatGPT - waarin miljarden worden geïnvesteerd - leidt tot onrust, niet in de laatste plaats onder journalisten. Google stak recent honderden miljoenen in het bedrijf dat de techniek levert voor Bard.

Nieuws met voorspelbare elementen (wedstrijduitslagen, jaarcijfers) wordt nu soms al via robotjournalistiek verslagen.

Pichai wijst in zijn blogpost op de basisprincipes die Google in 2018 heeft geformuleerd rondom kunstmatige intelligentie, met een zweem van Asimovs drie robotwetten.

“De maatschappij moet ervan profiteren”, is het eerste principe. Dat is uiteraard een kwestie van hoe je ernaar kijkt - dat gold lange tijd ook voor gelode benzine. Google stelt dat AI verder veilig en betrouwbaar moeten zijn, te controleren door mensen en geen vooroordelen mag introduceren of bekrachtigen.

Op termijn zullen AI-gegenereerde antwoorden dus in zoekresultaten opduiken. Google versterkt daarmee het fenomeen van zero-click searches, waarbij je je antwoord al direct op de zoekpagina krijgt en niet meer hoeft door te klikken naar een bronsite.

In 2021 leidde Google in 65 procent van de gevallen een gebruiker niet door naar een derde partij, maar leverde zelf het antwoord. Dat percentage zal met Bard niet afnemen.

Hoe de wapenwedloop rondom tekstproductie de komende jaren uitpakt is giswerk, wel is duidelijk dat vaardigheden en geloofwaardigheid met elke generatie flink toenemen. His tongue is now a stringless instrument, schreef Shakespeare toen de hertog van Lancaster in Richard II het loodje legde.

Het zou de slogan voor Bard kunnen zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.