word studentlid

— woensdag 5 december 2018, 11:57 | 0 reacties, praat mee

EHRM doet belangwekkende uitspraak over status internetlinks

EHRM doet belangwekkende uitspraak over status internetlinks
Server van het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AIX) | Olaf Kraak / ANP

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in een smaadzaak rond een Hongaarse nieuwssite unaniem geoordeeld dat op internet verwijzen naar materiaal niet automatisch betekent dat de verwijzer er een inhoudelijk oordeel over geeft. Laatste wijziging: 5 december 2018, 12:00

De Hongaarse nieuwssite 444 had verwezen naar een video waarin kritiek werd geleverd op de rechtse politieke partij Jobbik. De partij klaagde de eigenaar van de nieuwssite daarop aan wegens het verspreiden van smadelijke informatie. Een Hongaarse rechtbank ging daarin mee. De eigenaar stapte daarop naar het Europese Hof, omdat een verbod op verwijzen naar materiaal de vrijheid van meningsuiting schendt.

Volgens het EHRM maakt verwijzen naar materiaal anderen alleen opmerkzaam dat het bestaat. Dat is iets wezenlijks anders dan eigen inhoud, aldus de rechters.

De rechters wijzen op de integrale rol die links spelen “als de lijm” die het internet bij elkaar houdt. Rechter Paulo Pinto de Albuquerque voegde aan de uitspraak nog enkele lezenswaardige aanvullingen toe. Links op internet verschillen essentieel van andere vormen van publicatie, stelt Pinto de Albuquerque.

“Verwijzen zegt niets over uitspraken waarnaar wordt gelinkt. Ook herhaalt het niet de inhoud. Het communiceert enkel dat zulke informatie bestaat. De hyperlink is, op zichzelf, content-neutraal en drukt geen mening uit”, aldus de rechter.

Dat de journalist van 444 het materiaal zonder verder commentaar linkte, is belangrijk. De rechters schrijven: “Noch het gebruik van een link of de herhaling van inhoud mag worden uitgelegd als een impliciete goedkeuring, overname, bekrachtiging of promotie van het materiaal waarnaar verwezen wordt. Om juridisch aansprakelijk te zijn, civiel of strafrechtelijk, moet er aantoonbaar bewijs zijn van instemming door de journalist, die zich het onwettige materiaal eigen heeft gemaakt door expliciet en ondubbelzinnig taalgebruik.” Meer bij EHRM: CASE OF MAGYAR JETI ZRT v. HUNGARY

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.