website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EHRM doet belangwekkende uitspraak over status internetlinks

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 5 december 2018, 11:57

Server van het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AIX) | Olaf Kraak / ANP

Server van het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AIX) | Olaf Kraak / ANP

Nieuws Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in een smaadzaak rond een Hongaarse nieuwssite unaniem geoordeeld dat op internet verwijzen naar materiaal niet automatisch betekent dat de verwijzer er een inhoudelijk oordeel over geeft.

De Hongaarse nieuwssite 444 had verwezen naar een video waarin kritiek werd geleverd op de rechtse politieke partij Jobbik. De partij klaagde de eigenaar van de nieuwssite daarop aan wegens het verspreiden van smadelijke informatie. Een Hongaarse rechtbank ging daarin mee. De eigenaar stapte daarop naar het Europese Hof, omdat een verbod op verwijzen naar materiaal de vrijheid van meningsuiting schendt.

Volgens het EHRM maakt verwijzen naar materiaal anderen alleen opmerkzaam dat het bestaat. Dat is iets wezenlijks anders dan eigen inhoud, aldus de rechters.

De rechters wijzen op de integrale rol die links spelen “als de lijm” die het internet bij elkaar houdt. Rechter Paulo Pinto de Albuquerque voegde aan de uitspraak nog enkele lezenswaardige aanvullingen toe. Links op internet verschillen essentieel van andere vormen van publicatie, stelt Pinto de Albuquerque.

“Verwijzen zegt niets over uitspraken waarnaar wordt gelinkt. Ook herhaalt het niet de inhoud. Het communiceert enkel dat zulke informatie bestaat. De hyperlink is, op zichzelf, content-neutraal en drukt geen mening uit”, aldus de rechter.

Dat de journalist van 444 het materiaal zonder verder commentaar linkte, is belangrijk. De rechters schrijven: “Noch het gebruik van een link of de herhaling van inhoud mag worden uitgelegd als een impliciete goedkeuring, overname, bekrachtiging of promotie van het materiaal waarnaar verwezen wordt. Om juridisch aansprakelijk te zijn, civiel of strafrechtelijk, moet er aantoonbaar bewijs zijn van instemming door de journalist, die zich het onwettige materiaal eigen heeft gemaakt door expliciet en ondubbelzinnig taalgebruik.” Meer bij EHRM: CASE OF MAGYAR JETI ZRT v. HUNGARY

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.