data als kans

Kijk- of luistertip

Een film van Geertjan Lassche vanuit hartje Rotterdam

15 december 2019, 20:20–21:20
Laatste wijziging: 2 december 2019, 14:10

Wie zijn toch die mannen die voor dag en dauw onderweg zijn in hun busjes naar bouwplaatsen in het land, terwijl de rest van Nederland nog slaapt? Dat vroeg filmmaker Geertjan Lassche zich af en daarom volgde hij twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam, van eerste paal tot oplevering.

Het resultaat is de 2Doc: Jongens van de Bouw die op 15 december om 20.20 uur wordt uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.

In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer 'booming business'.

Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: "time is money". Hoofduitvoerder Stan moet die klus gaan klaren en orkestreert een keten aan onderaannemers. De druk is continu voelbaar in deze lange documentaire die even ontluisterend is als humoristisch.

Onmisbaar lijkt Leon, de portier van de bouwput, die samen met zijn assistent Mehmed orde probeert te houden op de bouwplaats vol nationaliteiten. Hoe? 'Met handen en voeten praten', want bijna niemand in de bouwput spreekt vloeiend een tweede taal, volgens Leon. 'Als iets uit de kraan valt, en ik waarschuw, staan ze gewoon te kijken, want ze verstaan je toch niet.'

We zien hoe kraanmachinist Hans vanuit eenzame hoogte met grote precisie materialen op de plek zet en hoe op de grond bouwvakkers in weer en wind doorwerken. We maken kennis met een ploeg bouwvakkers uit de kop van Overijssel die iedere dag meer dan vier uur in de auto zitten om op hun werk te komen.

De camera registreert in de keet en op de steiger zowel politiek incorrecte conversaties als intieme ontboezemingen over verliefdheid, ziekte en overlijden. Langzamerhand dringt de vraag op wie de hoogste prijs betaalt van de extreme druk waarin de jongens van de bouw hun werk doen.

Dat zou bijvoorbeeld Gerrit kunnen zijn, die nog 10 jaar moet tot zijn pensioen en pijnstillers gebruikt om de dag door te komen. Ook zien we de eerste stappen in de bouwput van leerling timmerman Stef die zich hardop afvraagt "of met de handen werken nog wel van deze tijd is". Maar wie is nog meer in staat om de ratrace van de bouw te ontvluchten?

De documentaire Jongens van de Bouw past in een reeks documentaires van filmmaker Geertjan Lassche waarin hij zich met een camera, zonder crew, eigen maakt in gesloten subculturen. Met deze 'fly on the wall'-methode probeert hij de werkelijkheid zo ongepolijst mogelijk vast te leggen. Zo kwamen zijn films tot stand over de intensive care (Van Leven Ga Je Dood), Korps Mariniers (De Uitverkorenen), hooggebergte alpinisme (Hemelbestormers), voetbalsupporters (FC Twente) en plattelandsjongeren (Brommers Kiek'n).

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.