— woensdag 1 maart 2017, 14:43 | 0 reacties, praat mee

‘Duitse inlichtingendienst luisterde buitenlandse journalisten af’

Het logo van de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND)

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt jarenlang routineus buitenlandse journalisten te hebben afgeluisterd, bericht weekblad Der Spiegel. Sinds 1999 zou de Bundesnachrichtendienst minstens vijftig telefoon- en faxnummers en mailadressen van journalisten of redacties hebben getapt. Laatste wijziging: 1 maart 2017, 14:45

Documenten die Der Spiegel in handen heeft zouden aantonen dat de BND bijzondere aandacht had voor correspondenten en medewerkers van BBC World Service, de Britse wereldomroep. Ook het hoofdkwartier van de BBC in Londen zou doelwit zijn geweest. Mobiele nummers en satelliet-telefonie van Reuters in Afghanistan, Nigeria en Pakistan zouden eveneens door de BND zijn gevolgd.

Der Spiegel wijst op de speciale bescherming die journalisten (samen met juristen, doktoren en priesters) in Duitsland genieten. Ze mogen niet worden afgeluisterd, vanwege de gevoelige informatie waarmee ze potentieel in aanraking komen bij de uitoefening van hun werk.

“Dat is een onwrikbaar mensenrecht, dat ook op buitenlandse journalisten van toepassing is”, meent Christan Mihr van de Duitse tak van Reporters sans Frontières. In Nederland werd voorafgaand aan de goedkeuring van een nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) gepleit voor eenzelfde uitzonderingspositie voor journalisten. Die kwam er niet: alleen informatie van juristen die in het Wiv-sleepnet terecht komt, moet terstond gewist worden.

In 2006 kwam de BND in het nieuws omdat het maanden lang e-mails had getapt van een Duitse Spiegel-journaliste Susanne Koelbl. Dat zou ‘per ongeluk’ zijn gebeurd en de inlichtingendienst bood uiteindelijk excuses aan. Der Spiegel zegt dat uit de huidige documenten blijkt dat de dienst altijd doelgericht te werk gaat en van toeval eigenlijk nooit sprake is.

De BND wilde niet reageren op de berichtgeving. Meer bij Der Spiegel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.