‘Duitse inlichtingendienst luisterde buitenlandse journalisten af’

De Duitse inlichtingendienst BND blijkt jarenlang routineus buitenlandse journalisten te hebben afgeluisterd, bericht weekblad Der Spiegel. Sinds 1999 zou de Bundesnachrichtendienst minstens vijftig telefoon- en faxnummers en mailadressen van journalisten of redacties hebben getapt.
Documenten die Der Spiegel in handen heeft zouden aantonen dat de BND bijzondere aandacht had voor correspondenten en medewerkers van BBC World Service, de Britse wereldomroep. Ook het hoofdkwartier van de BBC in Londen zou doelwit zijn geweest. Mobiele nummers en satelliet-telefonie van Reuters in Afghanistan, Nigeria en Pakistan zouden eveneens door de BND zijn gevolgd.
Der Spiegel wijst op de speciale bescherming die journalisten (samen met juristen, doktoren en priesters) in Duitsland genieten. Ze mogen niet worden afgeluisterd, vanwege de gevoelige informatie waarmee ze potentieel in aanraking komen bij de uitoefening van hun werk.
“Dat is een onwrikbaar mensenrecht, dat ook op buitenlandse journalisten van toepassing is”, meent Christan Mihr van de Duitse tak van Reporters sans Frontières. In Nederland werd voorafgaand aan de goedkeuring van een nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) gepleit voor eenzelfde uitzonderingspositie voor journalisten. Die kwam er niet: alleen informatie van juristen die in het Wiv-sleepnet terecht komt, moet terstond gewist worden.
In 2006 kwam de BND in het nieuws omdat het maanden lang e-mails had getapt van een Duitse Spiegel-journaliste Susanne Koelbl. Dat zou ‘per ongeluk’ zijn gebeurd en de inlichtingendienst bood uiteindelijk excuses aan. Der Spiegel zegt dat uit de huidige documenten blijkt dat de dienst altijd doelgericht te werk gaat en van toeval eigenlijk nooit sprake is.
De BND wilde niet reageren op de berichtgeving. Meer bij Der Spiegel
Praat mee