— dinsdag 4 oktober 2016, 16:11 | 0 reacties, praat mee

Duits OM ziet af van vervolging komiek Böhmermann

Behrouz Mehri / AFP

Het Duitse Openbaar Ministerie in Mainz heeft aangekondigd dat het het strafrechtelijk onderzoek naar komiek Jan Böhmermann wegens het beledigen van een bevriend staatshoofd staakt. Böhmermann had in zijn talkshow op publieke zender ZDF de Turkse president Erdogan in een gedicht belachelijk gemaakt.

Turkije war nicht amusiert en diende in april van dit jaar een officieel verzoek in om Böhmermann strafrechtelijk te vervolgen. Duitsland kent (overigens net als Nederland) een artikel in het Duitse strafrecht dat belediging van bevriende staatshoofden strafbaar stelt.

Böhmermann moest een tijdje onderduiken wegens bedreigingen en de Duitse rechter besliste uiteindelijk dat sommige regels uit het gedicht niet meer herhaald mochten worden. In augustus keerde Böhmermann weer terug op het scherm.

Het OM in Mainz stelt in een verklaring dat niet overtuigend vaststaat dat er een strafbaar feit is gepleegd. De essentie van satire is overdrijving, vervreemding en verdraaiing, aldus het OM. Böhmermann heeft zich volgens eigen zeggen ingespannen een overdreven beeld van de Turkse president te schetsen, los van de persoon zelf en voor iedereen herkenbaar als grap en onzin.

“Deze stelling wordt door objectief vast te stellen omstandigheden gesteund. zoals de inhoud van het stuk, de wijze waarop deze is ontstaan en hoe het is gepresenteerd”, aldus het OM.

Tegen die achtergrond zijn er bij de schepping en uitzending van het gedicht door de aangeklaagde personen geen strafbare feiten gepleegd. Daarmee bestaat er volgens het OM geen reden tot vervolging.

Bekijk meer van

Jan Böhmermann

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.