— donderdag 26 januari 2017, 12:47 | 0 reacties, praat mee

Duitsland schrapt paragraaf rond majesteitsschennis

Op het hoogtepunt van de ruzie moest komiek Böhmermann enige tijd onderduiken | Henning Kaiser / EPA

Duitsland schrapt de zogeheten Majestätsbeleidigungsparagraf uit het Wetboek van Strafrecht. Paragraaf 103 inzake belediging van bevriende staatshoofden en regeringsleiders werd vorig jaar door de Turkse regering nog aangegrepen, nadat komiek Jan Böhmermann president Erdogan in een gedicht belachelijk had gemaakt.

Een slepende rechtszaak volgde, met bedreigingen aan het adres van Böhmermann - die een tijdje onderdook. In oktober besloot het Duitse Openbaar Ministerie vervolging te staken.

Een wetsvoorstel is nu in voorbereiding om majesteitsschennis helemaal te schrappen, iets dat dan per 1 januari 2018 moet zijn gerealiseerd. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas noemt de paragraaf verouderd en overbodig.

Belediging blijft nog wel strafbaar, maar een verschil in strafmaat voor normale burgers (maximaal 1 jaar) of bevriende staatshoofden of vertegenwoordigers (maximaal 3 jaar) vervalt volgend jaar.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.