basis naar compleet

— donderdag 17 maart 2022, 12:01 | 0 reacties, praat mee

Freelancers eisen bij rechter uurtarief van 60 euro voor DPG Media-klussen

Op donderdag 24 maart vindt er een rechtszaak tussen twee freelance journalisten en DPG Media plaats. Het uitgangspunt van de journalisten is een tarief van 60 euro per uur, laat de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) donderdag weten. Laatste wijziging: 18 maart 2022, 09:17

Het tarief is volgens de eisers, schrijvend journalist Hans Teunissen en fotojournalist Peter Nicolai, met name bedoeld voor ervaren freelancers en is mede gebaseerd op de Fair Practice Code zoals de Publieke Omroep die nu hanteert voor freelancers en de NVJ tarief calculator.

Op dit moment verschilt het uurtarief tussen vaste medewerkers en freelancers aanzienlijk. Nicolai maakt bijvoorbeeld in opdracht van DPG Media foto’s voor de regionale dagbladen BN De Stem en PZC. Per opdracht is hij naar eigen zeggen zo’n 2,5 uur bezig. Hij krijgt daar €42,- voor. Dat is per uur minder dan €17,- bruto.

Teunissen schrijft voor het regionale dagblad De Gelderlander van DPG Media. Per artikel is hij is daar gemiddeld 3,5 uur bezig, voor een vergoeding van €60,- (€17,- bruto per uur).

Volgens Teunissen moet de rechtszaak niet gezien worden als een individuele strijd: “Het gaat om de toekomst van de journalistiek. Wie kan en wil er nog gedegen en verantwoordelijk werk afleveren voor deze absurd lage vergoedingen? Geen mens kan van deze vergoedingen een mooie toekomst opbouwen met een gezin en een eigen woning. Het klinkt misschien hoogdravend, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van de journalistiek, een van de grondstenen van onze vrije westerse democratie.”

Op 7 april vindt daarnaast het hoger beroep plaats in de zaak van Ruud Rogier en Britt van Uem tegen DPG Media. De kantonrechter oordeelde op 1 november 2019 dat de regionale tarieven van DPG Media te laag zijn en stelde ze daarom met ruim 50 procent naar boven bij. DPG Media ging in hoger beroep tegen dit vonnis.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.