persveilig seminar

— woensdag 15 januari 2020, 16:36 | 7 reacties, praat mee

DPG Media maakt nieuwe tarieven voor huis-aan-huisbladen bekend

© ANP Novum / Erald van der Aa

Uitgeverij DPG Media heeft nieuwe tarieven opgesteld voor journalisten en fotografen die werken voor diens huis-aan-huisbladen. Schrijvende journalisten krijgen met ingang van 2020 voor redactionele bijdragen een woordtarief van 6,5 cent per woord. Bij een interview op locatie komt daar tien euro starttegoed en 19 cent per kilometer bij. De kilometervergoeding geldt alleen voor afspraken buiten het verspreidingsgebied van het betreffende blad. Laatste wijziging: 20 januari 2020, 12:12

Dat blijkt uit de nieuwe tarieflijst die Villamedia in bezit heeft. Schrijvende journalisten die een foto bij hun artikel leveren mogen daarvoor tien euro factureren. Fotografen krijgen 22 euro voor een eerste foto. Het instaptarief dat schrijvende journalisten krijgen als ze fysiek op pad moeten geldt voor fotografen niet.

Als de huis-aan-huisbladen van DPG Media twee of drie foto’s van hetzelfde onderwerp afnemen, krijgt de fotograaf per extra foto 11 euro. Voor fotoreportages van tien foto’s of meer wordt vijf euro per foto betaald.

Journalisten en fotografen die op pad gestuurd worden om tekst of foto’s te maken voor branded content, krijgen daarvoor een toeslag van DPG Media. Die betreft voor schrijvende journalisten 20 euro per artikel. Fotografen die een foto maken die bij branded content geplaatst wordt krijgen daarvoor eenmalig 30 euro extra. Die extra toeslag is bedoeld als vergoeding voor correctierondes die vaak horen bij het leveren van branded content.

Wat de oude tarieven zijn, wil DPG Media niet vertellen. In 2017 vertelde directeur Jan van Dun nog wel dat het toen om 10 cent per woord ging. De journalisten zijn daarmee de sluitpost van de begroting, erkende hij en wilde uitleggen dat het echt niet anders kan. Oude tijden keren niet meer terug, was zijn verhaal.

DPG Media is uitgever van landelijke en regionale kranten en huis-aan-huisbladen. Het concern boekte in 2018 een nettowinst van 126 miljoen euro.

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Bert van Hijfte, 16 januari 2020, 13:00

Naast de (gezonde) winst van 126 miljoen euro groeide het vermogen van eigenaar Christan Van Thillo de afgelopen paar jaar van 1,3 naar ruim 1,6 miljard euro, door media en andere activiteiten.

Paul van den Dungen, 16 januari 2020, 13:30

6,5 cent per woord is ook het huidige tarief evenals 10 euro starttarief bij interview op locatie.  Net als de 19 cent per kilometer is dat allemaal geen nieuws en zeker niets nieuws. Het enige dat ik zie veranderen is die 2 euro meer per foto en de 1 euro meer voor iedere extra foto. Ben wel heel benieuwd wat voor een ‘nieuwe’ tarievenlijst dat is die VillaMedia in haar bezit heeft.

AlexJdeHaan, 16 januari 2020, 14:09

Heel bijzonder dat hoofdredacteuren hun handtekening onder zulke voorstellen durven zetten en helemaal als ze hun freelancers zulke voorstellen durven voor te schotelen.

Paul van den Dungen, 16 januari 2020, 15:55

Ook maar eens kijken wat de NVJ/NVF en DuPho hiermee gaan doen

Hennie Keeris, 17 januari 2020, 11:59

Dit soort fooien die DPG betaald maakt een gezonde bedrijfsvoering voor elke journalist en fotograaf onmogelijk. Als je toch voor deze
schaamteloze fooi voor DPG werkt graaf je je eigen graf.

Raymond Willemsen, 18 januari 2020, 22:15

Hennie, als je betaalD schrijft, is 6,5 cent nog veel.

Colin, 4 februari 2020, 13:28

In hoeverre is dit artikel gecheckt? Zojuist zijn alle declaraties met bovengenoemde nieuwe tarieven afgewezen en teruggezet naar het oude tarief.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.