uitreiking JvhJ 2021

— vrijdag 24 april 2020, 10:16 | 0 reacties, praat mee

ACM: Overname Sanoma geen significante beperking voor freelancers

© ANP: Raymond van Flymen

De overname van de Nederlandse tak van tijdschriftuitgever Sanoma door DPG Media heeft geen significant effect op de mogelijkheden die freelance journalisten hebben om hun werk te verkopen. Ook na de overname neemt de concentratie van DPG Media een relatief beperkte positie in.

Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in zijn onderzoeksrapport naar de overname. Nadat DPG Media in december vorig jaar aankondigde Sanoma te willen inlijven, uitten de NVJ en freelancers zorgen over de onderhandelingspositie van freelancers.

Onderhandelen zou volgens hen moeilijker worden omdat er een concurrent aan de zijde van opdrachtgevers zou gaan verdwijnen. Ondanks die bezwaren werd de overname eerder deze maand beklonken.

Opdrachtgever voor 20 tot 40 procent van de freelancers
De ACM concludeert in zijn rapport dat DPG Media na de overname opdrachtgever is voor tussen de 20 en 40 procent van alle freelance journalisten en redacteuren. Het exacte percentage wordt niet genoemd, omdat die gegevens als vertrouwelijk worden beschouwd. Daarnaast is de journalistieke markt volgens de mededingingsautoriteit ruimer dan alleen redacties van nieuwsorganisaties.

Volgens gegevens die de ACM gebruikt in zijn beoordeling telt Nederland tussen de 6300 en 10.000 zelfstandig werkende journalisten. De mededingingsautoriteit telt ook productiemedewerkers in de informatie-industrie mee. Zij kunnen volgens de ACM ook worden aangemerkt als journalist en aanbieder van journalistieke diensten, omdat ze voldoen aan de gehanteerde definitie van een journalist.

De ACM omschrijft die definitie als “een beroepsbeoefenaar die nieuwsfeiten verzamelt van algemeen belang, die deze feiten onderzoekt of analyseert en daarover publiceert in een actueel (nieuws)medium”.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.