mgm nvj maart

— vrijdag 12 november 2021, 11:28 | 0 reacties, praat mee

DPG media krijgt subsidie van Vlaamse overheid voor verdere digitalisering

DPG media krijgt subsidie van Vlaamse overheid voor verdere digitalisering
DPG Media in Antwerpen - © DPG Media

DPG Media krijgt subsidies van de Vlaamse overheid om verder te digitaliseren, terwijl die voortschrijdende digitalisering het argument is waarmee het bedrijf de sluiting van zijn drukkerij Eco Print Center (EPC) in Lokeren verdedigt. Een drukkerij waarvoor DPG Media eerder, omwille van het duurzame karakter, óók weer geld kreeg van de Vlaamse regering, meldt het onderzoeksjournalistieke platform Apache.

DPG Media maakte maandag bekend dat ze de drukkerij in het Belgische Lokeren willen sluiten. “Een krant in het Eco Print Center heeft een dubbel zo hoge productieprijs als in de andere drukkerijen van de groep”, stelde de mediagroep. De Vlaamse regering gaf volgens Apache in 2006 een subsidie van ruim 4,9 miljoen euro aan DPG Media voor de uitbouw van een ecologische drukkerij. Het was namelijk de eerste drukkerij die de ecologische, waterloze druktechnologie gebruikte waarin DPG Media in 2006 nog een grote toekomst voor zag. Alleen deze techniek brak niet door, waardoor het een competitief nadeel werd.

Ondanks de mooie winstcijfers van DPG Media (in coronajaar 2020 een winst op van 178 miljoen euro) en DPG Media Services, de dochtervennootschap waaronder de drukkerij valt (ruim 31,5 miljoen winst), weerhield het de Vlaamse regering er niet van om, in het kader van de terug te vinden “Vlaamse veerkracht”, bijkomend 35 miljoen euro vrij te maken om de opleving van de Vlaamse mediabedrijven vorm te geven, schrijft Apache.

“Zo passeert DPG Media keer op keer langs de overheidskassa. De winsten verdwijnen via dividenden en kapitaalverlagingen naar een schimmige fiscale stichting administratiekantoor in Nederland,” schrijft het onderzoeksplatform.

“De werknemers in Lokeren blijven verweesd achter. Hun arbeidsplaatsen verdwijnen straks wellicht naar Nederland, het land waar DPG Media (en Mediahuis) de voorbije jaren het krantenlandschap zowat opkochten. Inderdaad, met dank aan de zeer forse en recentelijk herbevestigde (federale) distributiesteun.” Meer bij Apache

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.