— maandag 27 mei 2019, 12:48 | 0 reacties, praat mee

Der Spiegel publiceert eindrapport over fraudezaak journalist Relotius

© Daniel Bockwoldt / EPA

Een kleine vijf maanden nadat bekend werd dat sterverslaggever Claas Relotius passages in artikelen geheel of gedeeltelijk verzon, vervalste of verdraaide, publiceert Der Spiegel nu het eindrapport in de fraudezaak. Vanwege de kwestie blijken enkele medewerkers te zijn opgestapt.

Het Duitse tijdschrift werd ernstig in verlegenheid gebracht door de kwestie. Het blad heeft de grootste journalistieke factcheck-afdeling ter wereld en niemand had door dat Relotius de waarheid geweld aandeed. 

Het goede nieuws is dat er volgens de onderzoekscommissie geen bewijs (.pdf) is gevonden dat anderen betrokken waren bij het bedrog van Relotius. Het slechte nieuws is dat we “we hebben toegestaan dat we ons lieten misleiden door Relotius en fouten hebben gemaakt die ons onwaardig zijn”. “Daarnaast hebben we te traag gereageerd op de eerste berichten dat er iets aan de hand was en hebben we Relotius nieuwe leugens te lang geloofd. Al met al laat het rapport een verwoestend beeld zien.”

Hoewel Claas Relotius er alles aan deed om zijn bedrog te verbergen, namen sommige DER SPIEGEL-medewerkers toch de verantwoordelijkheid voor het feit dat hij zo lang onontdekt kon blijven. Zo heeft een factchecker uit eigen beweging Der Spiegel verlaten en hebben en een afdelingshoofd en een hoofdredacteur zijn afgetreden.

Der Spiegel steekt de hand flink in eigen boezem. “We hebben de kwaliteitsjournalistiek in Duitsland met de Relotius-zaak enorm beschadigd, dat weten we. Dat is waarom we er onze lessen uit zullen leren.” Er worden nieuwe beveiligingsmechanismen in werking gezet, op advies van het onderzoekscommissie. En Der Spiegel heeft drie extra teams ingezet om een nieuw pakket journalistieke regels en normen voor het merk te ontwikkelen. “Het werk gaat door.” Meer bij Der Spiegel

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.