website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Duits onderzoek: kleine luidruchtige groep domineert online discussies

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 27 juni 2018, 09:15

Nieuws Een omvangrijk onderzoek in Duitsland naar online commentaar bij journalistieke uitingen bevestigt de trend: een kleine maar luidruchtige groep beheerst de 'discussie', waar ruw taalgebruik, laster en termen als 'staatsmedium' en 'leugenpers' centraal staan. Nieuws rond asielzoekers, seksisme en politiek worden al snel gekaapt en ontsporen vlug.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Landesanstalt für Medien Nordrhein-Westfalen (LfM), bekeek 24 openbare discussies op Facebook van 16 journalistieke producties van onder meer Deutschlandfunk Kultur, Rheinische Post Online, Spiegel Online, RTL en het Tagesschau-journaal.

De LfM - een soort mediatoezichthouder - constateert dat de luidruchtige groep in discussies snel domineren en er nauwelijks nog andere geluiden aan bod komen. Discussies zoals over asielzoekers eindigen meestal via whataboutism(een in essentie ongerelateerd onderwerp bij de discussie trekken, red.) - zoals opvang voor Duitse daklozen.

De ervaringen wijken niet veel af van die in Nederland, waarbij sommige media besloten de reactieformulieren maar te sluiten, bij gebrek aan kwaliteit van reacties. Het onderzoek doet daar nog suggesties over: hatelijke teksten moet je wissen. Gebruikers met kwaadwillende bedoelingen moet je glashelder op hun gedrag aanspreken.

Dat kost veel tijd en dat is voor Nederlandse media vaak de doorslag geweest de reacties maar te sluiten.

Interessant is de constatering dat positieve of ‘feelgood-journalistiek’ de trend rond verruwing niet kan stoppen. Maar het uitlichten van commentaren die oplossingen aandragen en waarmee gebruikers zich kunnen identificeren helpt wel degelijk. “Dat betekent wel een forse vergroting van mankracht op redacties”, aldus de onderzoekers.

Uitgeverijen zijn volgens de onderzoekers bovendien niet machteloos waar het online commentaar betreft: stevig tegengas in de discussie, eventueel ondersteund met juridische stappen “hebben een opmerkelijk effect”. De benodigde inspanning zou te overzien zijn. Meer bij Newsroom.de

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.