— donderdag 20 december 2018, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Sterverslaggever Der Spiegel blijkt fantast

EPA

Een verslaggever van het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft toegegeven in zeker veertien stukken passages te hebben verzonnen. Claas Relotius baseerde sommige verzinsels op stukken van andere media en putte soms uit films. Hij ontving diverse prijzen voor zijn werk en werd in 2014 door CNN verkozen tot Journalist van het Jaar.

Der Spiegel maakte het nieuws zelf bekend en is ernstig in verlegenheid gebracht door Der Fall Relotius. Via een uitgebreid artikel op site site beantwoordt de uitgave “vragen van lezers en vragen van onszelf”. In een hoofdredactioneel commentaar klinkt woede door over de leugens en het geschonden vertrouwen bij lezers en collega’s.

Juist in tijden van nepnieuws moet berichtgeving te vertrouwen zijn, aldus Der Spiegel: “We kunnen de hele omvang van de zaak nog niet overzien, maar hebben desondanks besloten ermee in de openbaarheid te treden.” Er komt een speciale commissie die zich in het werk van Relotius gaat verdiepen “en elke steen zal omdraaien”.

Naast de woede is er wellicht geen begrip, maar wel sympathie voor Relotius: “Claas Relotius had blijkbaar het gevoel niet aan onze verwachtingen te kunnen voldoen met enkel goede en zeer goede verhalen. Ze moesten buitengewoon zijn. We hebben hem nooit dat gevoel gegeven, maar we waren natuurlijk wel trots op de reacties op zijn verhalen en de vele prijzen die hij ermee won. Hij stond daardoor onder druk die successen te herhalen, de vólgende prijs binnen te slepen. Hij geloofde blijkbaar dat hem dat alleen met vervalsing zou lukken.”

Het comité dat Relotius’ productie (van zo’n 60 omvangrijke reportages, red.) gaat onderzoeken moet ook gaten in het huidige redactionele proces aantonen, zodat daar actie op kan volgen, belooft Der Spiegel. In een reconstructie verbaast het ook de redactie zelf hoe Relotius “door de mazen van het in decennia geknoopte net van kwaliteitscontrole” kon glippen.

- Lees ook op Medium het stuk Der Spiegel journalist messed with the wrong small town, waarin één artikel van Relotius wordt ontmanteld.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.