website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Deens bedrijf spant Follow The Money voor karretje

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 6 februari 2019, 14:44

Beeld: Pixabay

Beeld: Pixabay

Nieuws UPDATE Het Deense ambulancebedrijf Falck heeft Follow The Money (FTM) onder valse voorwendselen onderzoek laten doen naar een van haar concurrenten. FTM-oprichter Eric Smit werd in 2014 door de Deense journalist Palle Smed gevraagd onderzoek te doen naar de zogeheten BIOS-groep. Dit van origine Nederlands ambulancebedrijf had in datzelfde jaar een grote aanbesteding gewonnen in het zuiden van Denemarken.

Smit werd voorgespiegeld dat het onderzoek betrof voor een artikel in het vakbondsblad 3F, waar Smed eerder hoofdredacteur was. Smed vertelde dat 3F hem voor onderzoek betaalde en dat hij FTM weer zou betalen voor hun onderzoek.

“Het klonk plausibel”, zegt Smit tegen het Deense medium DR News. “We keken naar de rekeningen en naar de directeur van het bedrijf en konden onder andere zien dat het eigen vermogen van BIOS erg zwak was.”

’Bedrogen en misleid’
In januari 2015 stuurde Smit het onderzoeksrapport naar Smed. Volgens de Deense mededingingsraad zat echter niet 3F achter de financiering van het rapport, maar concurrent Falck. “We dachten dat we in gesprek waren met een echte journalist”, aldus Smit. “Daarom is het een schok dat we uiteindelijk door Falck zijn aangesteld om informatie over de concurrentie op te graven. We werken niet voor bedrijven en voelen ons echt bedrogen.”

Smit stelt dat FTM bewust bedrogen en misleid is. “Achteraf hadden we het zeker moeten controleren bij 3F, maar we hebben geen seconde overwogen dat Falck achter de opdracht kon zitten”, aldus Smit. “Toen we later ontdekten dat Falck achter een grote campagne tegen BIOS zat, vroegen we Palle Smed of hij voor Falck werkte. Hij antwoordde van niet.”

Falck biedt in een schriftelijke reactie aan DR News excuses voor de gang van zaken aan.

In een verklaring op Follow The Money trekt Smit het boetekleed aan. “Hadden we dit kunnen weten? Ja. Hadden we dit moeten weten? Ook daarop is het antwoord achteraf gezien waarschijnlijk ja.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.