Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 3 mei 2019, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Samenwerking tussen Eric Smit en Kim van Keken voorbij

Kim van Keken en Eric Smit na het winnen van de titel Journalist van het Jaar 2017 - © Frank Groeliken

Kim van Keken en Eric Smit, samen door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2017, werken niet meer samen. Ze zijn het oneens over hoe het onderzoek naar oud VVD-voorzitter Henry Keizer moet worden voortgezet. Keizer trad af na hun artikelen op Follow The Money over diens zelfverrijking. Daarvoor kregen ze de prijs van Villamedia en later volgde nog de Anne Vondelingprijs 2017. Laatste wijziging: 3 mei 2019, 14:01

De breuk dateert van een half jaar geleden, maar werd deze week door Van Keken naar buiten gebracht in een discussie op Twitter, over hoe opdrachtgevers omgaan met freelancers in onderzoeksdossiers.

De lezingen over waarom de samenwerking precies is beëindigd lopen uiteen.

Van Keken meldt op Twitter dat er ‘achter haar rug om’ een andere freelancer werd ingehuurd voor het Keizer-dossier. De journaliste is teleurgesteld en zegt dat het hele gebeuren haar “ontzettend heeft geraakt”. “Ik heb altijd hard gewerkt voor FTM, zelfs meer dan dat. Volgens mij leverde ik prima werk en was ik zeer loyaal aan de club. Toch vond Smit het kennelijk nodig om ongevraagd iemand op mijn dossier te zetten. Iedere journalist die zichzelf serieus neemt zou zoiets interpreteren als een motie van wantrouwen.”

Volgens Eric Smit zit het anders in elkaar. “Vorig jaar besloten we om iemand erbij te halen bij het dossier Keizer. Daar had ik Kim van Keken van te voren over ingelicht. Voor de duidelijkheid: FTM werkt op dit moment nog uitsluitend met freelancers en de nieuwe kracht op het dossier was/is daarop geen uitzondering. Kim van Keken is zelf ook een freelancer. De reden voor de komst van een nieuwe redacteur was dat ik zelf te weinig tijd had om energie in het onderzoek te steken. De nieuwe kracht ging dus mijn plek innemen, niet die van Van Keken. Helaas interpreteerde Van Keken uiteindelijk de komst van de andere journalist als een motie van wantrouwen aan haar adres en besloot vervolgens haar banden met FTM te verbreken. Wij betreurden dat. Kim is immers een uitstekende journalist.”

Van Keken noemt het niet erg geloofwaardig dat hij haar vertrek betreurt. “Hij heeft een half jaar de tijd gehad om de telefoon te pakken. Dat heeft hij nooit gedaan”.

Inmiddels werkt Van Keken voor De Groene, Quote en Omroep Max.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.