— zaterdag 21 april 2018, 15:57 | 0 reacties, praat mee

De wederopstanding van de reactie

Met bosjes vielen ze in 2016 en 2017: de reactiemogelijkheden op journalistieke websites. In de Verenigde Staten trok de publieke radiozender NPR er in augustus 2016 de stekker uit, omdat de mogelijkheid nauwelijks werd gebruikt. Bij Het Financieele Dagblad was de reden om de reacties bij het gros van de artikelen uit te schakelen juist tegenovergesteld: met 5000 reacties per maand was het veel te druk. En dat terwijl reacties van lezers juist heel nuttig kunnen zijn, onderzocht journalist Pål Jansen. Laatste wijziging: 9 mei 2018, 16:01

Ook NU.nl droeg in 2016 zijn reactieplatform, NUjij, ten grave. Maar datzelfde NU.nl brengt zijn reactieplatform nu weer terug, met wat aanpassingen. Waar de redactie vroeger alle zeilen bij moest zetten om ongepaste reacties te verwijderen, is er nu een betere, technische oplossing. Met de opensource-software van The Coral Project kan de redactie vooraf bepalen welke woorden niet door de beugel kunnen. Bevat een reactie woorden van die zwarte lijst, dan verschijnt hij automatisch niet. Voor twijfelgevallen is er een grijze lijst.

“Vanaf het moment dat we gestopt waren met NUjij kregen we de vraag: wanneer komt het terug”, vertelde NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman me (ik had de scoop afgelopen donderdag al). Contacten bij The Washington Post verklaarden hem voor gek: de bezoekers die op je site reageren zijn je grootste fans. Die moet je koesteren. Hoekman: “Dat geldt voor alle media. Ik denk dat we aan de vooravond staan van de grootschalige terugkeer van de reactiemogelijkheid.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.