De wederopstanding van de reactie

Met bosjes vielen ze in 2016 en 2017: de reactiemogelijkheden op journalistieke websites. In de Verenigde Staten trok de publieke radiozender NPR er in augustus 2016 de stekker uit, omdat de mogelijkheid nauwelijks werd gebruikt. Bij Het Financieele Dagblad was de reden om de reacties bij het gros van de artikelen uit te schakelen juist tegenovergesteld: met 5000 reacties per maand was het veel te druk. En dat terwijl reacties van lezers juist heel nuttig kunnen zijn, onderzocht journalist Pål Jansen.
Ook NU.nl droeg in 2016 zijn reactieplatform, NUjij, ten grave. Maar datzelfde NU.nl brengt zijn reactieplatform nu weer terug, met wat aanpassingen. Waar de redactie vroeger alle zeilen bij moest zetten om ongepaste reacties te verwijderen, is er nu een betere, technische oplossing. Met de opensource-software van The Coral Project kan de redactie vooraf bepalen welke woorden niet door de beugel kunnen. Bevat een reactie woorden van die zwarte lijst, dan verschijnt hij automatisch niet. Voor twijfelgevallen is er een grijze lijst.
“Vanaf het moment dat we gestopt waren met NUjij kregen we de vraag: wanneer komt het terug”, vertelde NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman me (ik had de scoop afgelopen donderdag al). Contacten bij The Washington Post verklaarden hem voor gek: de bezoekers die op je site reageren zijn je grootste fans. Die moet je koesteren. Hoekman: “Dat geldt voor alle media. Ik denk dat we aan de vooravond staan van de grootschalige terugkeer van de reactiemogelijkheid.”
Praat mee