training eu starters

— zaterdag 24 maart 2018, 15:23 | 0 reacties, praat mee

‘Alexa, wat is het laatste nieuws?’

Tech-liefhebbers die in januari over de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas schuifelden stonden iedere paar meter oog in oog met wéér een slimme speaker. In de VS heeft 16 procent van de huishouden al zo'n virtuele assistent staan. Ze geven updates over het weer, beantwoorden vragen en spelen zelfs Twister met de kinderen. Laatste wijziging: 9 mei 2018, 15:26

Maar wat kun je daar nou als journalist mee? Bij The Washington Post deden ze er al uitgebreid onderzoek naar. Ze bouwden drie apps voor Amazons virtuele assistent Alexa. Gebruikers kunnen Alexa het nieuws uit The Washington Post laten voorlezen, een podcast starten met een spraakcommando en zich laten bijpraten over breaking news.

Al dat geëxperimenteer leverde een aantal wijze lessen op (€, via Blendle). Joseph Price, senior product manager bij The Washington Post, raadt af speciale Alexa-apps (zogenoemde ‘Skills’) te ontwikkelen, omdat het gros van de gebruikers ze toch niet installeert. Een andere les van Price: podcasts op slimme speakers moeten niet langer zijn dan een radiobulletin (lees: max. drie tot vijf minuten).

In Nederland experimenteert NU.nl al met virtuele assistenten. Half maart sleutelde een team van de nieuwssite een eerste prototype in elkaar. De software moet in eerste instantie nieuws gaan voorlezen, maar NU.nl onderzoekt ook de mogelijkheden van nieuws volgen en podcasts openen met spraakcommando’s. De toekomst is spraakgestuurd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.