website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

De Pegel gaat langs bij Remco de Boer: ‘Expertise bouw je niet op achter je laptop’

Erwin van 't Hof en Sjoerd Arends — Geplaatst in freelance op dinsdag 13 februari 2018, 14:07

© Truus van Gog

De Pegel Hoe creëer je tegenwoordig ruimte voor journalistiek die jij belangrijk vindt? Om daar achter te komen, spreken freelancers Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof van het project De Pegel met vakgenoten. En ze delen wat ze leren. Deze keer: de waarde van expertise met Remco de Boer, die schrijft en spreekt over de energietransitie. Benieuwd naar het hele gesprek met Remco? Luister dan via deze website en alle grote podcastsapps naar De Pegel podcast.

Toen ik Remco de Boer (52) voor het eerste googelde, nam ik aan dat hij al twintig jaar actief was als journalist. Ik zag: een podcast over de energietransitie bij BNR, elke maand een pagina over energie in Het Financieele Dagblad, lezingen en dagvoorzitterschappen bij bedrijven. Met zo’n portfolio moet je al jaren meedraaien, dacht ik. Wat bleek: De Boer werkt nog maar drie jaar in de journalistiek.

Hoe werd hij een veelgevraagd expert? Na twintig jaar werken als zelfstandig communicatieadviseur, besloot De Boer een boek te schrijven. Hij raakte gefascineerd door het verzet van een kleine groep Nederlandse activisten tegen de winning van schaliegas. En als je een boek schrijft moet je het goed doen: in drie jaar tijd deed hij meer dan 60 interviews. Het bleek zijn springplank naar de journalistiek. Want: als je zoveel mensen spreekt over één onderwerp, weet je al gauw meer dan de meeste mensen.

Na de publicatie van het boek schreef Remco een jaar voor Het Financieele Dablad en maakte hij de BNR-podcast. Tot mijn verrassing waren de totale opbrengsten nog niet erg hoog. De Boer: ‘Wat het me vooral heeft gebracht, is dat ik geassocieerd ben met merken die mensen vertrouwen.’ Lezingen en dagvoorzitterschappen voor bedrijven werden dankzij die ‘reclame’ zijn voornaamste bron van inkomsten. ‘Als ik ergens een lezing geef, word ik meestal geïntroduceerd als “journalist die schreef voor Het Financieele Dagblad”.’

Ik vroeg Remco wat hij in een typische week doet. ‘Artikelen lezen, tweets lezen, zelf tweeten, overal in het land aanwezig zijn en gesprekken voeren over energietransitie. On the record en off the record.’ Vooral dat laatste vind ik interessant. Veel freelance journalisten gooien lijntjes uit op het moment dat ze een opdracht hebben. Remco draait de boel om: hij is altijd aanwezig in de wereld van de energietransitie en publiceert en becommentarieert op het moment dat er iets te melden valt. Zo is hij in principe non-stop met zijn netwerk en expertise bezig.

‘Expertise bouw je niet op achter je laptop’, gaf Remco nog mee. En: ‘Als je ergens spreekt. Zit de volgende opdrachtgever in de zaal.’ Maar ook een waarschuwing: het opbouwen van expertise heeft een prijs. ‘Omdat ik twintig jaar goed heb verdiend, kon ik me storten op het boek. Als je jonger bent, is het moeilijker. Je moet je uitgaven laag houden en er vol voor gaan, zonder zeker te weten of het lukt.’

En financieel lijkt na drie jaar in de journalistiek een doorbraak te zijn bereikt: ‘Binnenkort start ik met een podcast. Ik ga elke week een hoofdrolspeler in de energietransitie scherp ondervragen. Die podcast wordt gesponsord door twee bedrijven.’

Als er iets te leren valt van Remco, dan is het wel dat onbetaald of weinig betaald werk zeker niet waardeloos hoeft te zijn: het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling én bevestiging van expertise.

NIEUW OP VILLAMEDIA: DE PEGEL PODCAST

Benieuwd naar het hele gesprek met Remco de Boer? Luister dan hieronder naar De Pegel podcast. Sjoerd en Erwin gaan elke aflevering langs bij een freelancer om te vragen hoe zij verhalen vertellen die zij belangrijk vinden en tegelijkertijd hun broek ophouden.

Ben jij of ken jij een freelancer met een mooi verhaal? Mail dan naar of stuur via twitter een berichtje naar @Erwinvthof of @SjoerdArends.

 

Wat we leerden van Remco de Boer:

- Een boek schrijven levert niet veel op, maar kan een springplank zijn naar meer klussen
- Expertise bouw je niet alleen achter je laptop op, spreek mensen on én off the record
- Rondkomen met een expertise kan, maar ga uit van een opstarttijd van zeker een paar jaar
- Grote kranten betalen weinig, maar kunnen werken als een bevestiging van je expertise

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.