word studentlid

— donderdag 31 december 2020, 13:40 | 0 reacties, praat mee

De Limburger gaat van AD-verhalen over op Telegraaf-kopij

De Limburger gaat van AD-verhalen over op Telegraaf-kopij

Dagblad De Limburger publiceert vanaf het nieuwe jaar niet langer niet-regionale artikelen uit het AD, maar uit De Telegraaf. Hoofdredacteur Bjorn Oostra heeft de abonnees van de krant dat vandaag in een brief laten weten. Laatste wijziging: 1 januari 2021, 20:57

Over de veranderingen in 2021 schrijft hij: ‘Meest in het oog springend is de overstap die wij maken van het Algemeen Dagblad naar De Telegraaf als belangrijkste leverancier van niet-Limburgse artikelen. (...) Daarnaast blijven we met enige regelmaat artikelen overnemen uit NRC Handelsblad en de Belgische kwaliteitskrant De Standaard’.

De Telegraaf, NRC en De Limburger maken alle drie deel uit van het Mediahuis. Daartoe behoren ook de regionale kranten Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Ook die regionale titels maken gebruik van artikelen uit De Telegraaf en soms uit NRC.

Soms leidt dat bij abonnees tot verwarring, schrijft NRC-ombudsman Sjoerd de Jong. Een lezer trof in zijn Leidsch Dagblad hetzelfde verhaal aan als in NRC.

De Jong legde uit dat beide kranten in hetzelfde concern zitten en dat er aan de levering van artikelen wel voorwaarden zijn verbonden. De Jong: ‘De regels: plaatsen mag pas nadat de stukken in NRC zijn verschenen en mét vermelding van copyright; columns of artikelen van medewerkers die eigen auteursrechten hebben vallen erbuiten. Niet inkorten is daarbij een ongeschreven regel, voorts mogen de stukken niet gratis online komen, maar moeten ze achter de betaalmuur voor abonnees’.

Voor kopij van De Telegraaf gelden die regels overigens niet. Daar is bewerken wel toegestaan.

De Jong over de samenwerking: ‘Je kunt dat doorplaatsen van NRC-artikelen beschouwen als een goede steun aan regionale journalistiek, die ook in Nederland onder druk staat. Indirect is dat ook goed voor NRC, want het versterkt het idee dat kranten ertoe doen en een betrouwbare bron van informatie zijn’.

De NRC-ombudsman sluit af met een anekdote waarbij een artikel dankzij de samenwerking juist niet in De Limburger kwam.

‘NRC-verslaggever Hugo Logtenberg wist een interview te krijgen met de opgestapte burgemeester van het Limburgse Weert, Jos Heijmans, die een boek over zijn val had geschreven. De Limburger, waar ze lucht hadden gekregen van dat interview, had daar uiteraard belangstelling voor en nam nog voor publicatie contact op: konden zij dat interview ook krijgen, liefst op dezelfde dag? Probleem: Heijmans ligt al jaren danig overhoop met De Limburger, die hij beticht van „schandalige” berichtgeving.

Voor Logtenberg was het evident dat de oud-burgemeester plaatsing in die krant pertinent zou weigeren. De interviewer zou het nu ook niet fair vinden, zegt hij, want tevoren had hij hier niet aan gedacht en het Heijmans dus ook niet verteld. Dat hoefde hij ook niet, dit is een zakelijke afspraak waar verslaggevers geen rekening mee hoeven houden. Trouwens, zegt Logtenberg: „Als ik dat vooraf had gevraagd, had ik het interview niet gekregen.”

Wat nu? Op verzoek van zijn chef belde de verslaggever met tegenzin de oud-burgemeester om te vragen of hij echt bezwaar zou hebben tegen doorplaatsing. Jazeker, was het antwoord. Het stuk kwam niet in De Limburger’.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.