— woensdag 26 april 2017, 14:49 | 0 reacties, praat mee

De Coöperatie breidt uit naar het buitenland

Het journalistencollectief De Coöperatie gaat uitbreiden naar België. Tijdens een bijeenkomst op 11 mei bij de KU Leuven in Antwerpen kunnen journalisten zich voor het eerst aansluiten. Laatste wijziging: 26 april 2017, 14:51

“Expansie naar het buitenland was altijd al het plan”, legt mede-oprichter Teun Gautier uit aan Villamedia. “De Coöperatie is een open source-model. Dat wil zeggen dat als journalisten in een ander land ons model kunnen overnemen als ze dat willen.”

Momenteel hebben zich zo’n 80 geïnteresseerde journalisten aangemeld voor de informatieavond in Antwerpen. Gautier verwacht dat een deel van hen zich zal aansluiten bij De Coöperatie. De leden in België krijgen direct toegang tot diensten die het journalistencollectief zijn Nederlandse leden nu al aanbiedt.

Gautier: “Ze krijgen toegang tot Publeaks, ons broodfonds en ons Matchingsfonds en de gestandaardiseerde websites die we aanbieden. Ze kunnen ook publiceren in Reporters Online en we willen de Blendle-knop de grens over brengen.” Journalisten die lid zijn van de Vlaamse Vereniging van Journalisten krijgen, net als Nederlandse NVJ-leden, korting op het lidmaatschap.

Volgens Gautier is België slechts de eerste halte voor de internationale plannen van De Coöperatie. “Er zijn al plannen om uit te breiden naar Duitsland en Griekenland. We moeten eerst nog de juiste mensen vinden die lokaal als kartrekker gaan aantreden.”

De Coöperatie ging in Nederland in maart 2016 van start. In dat eerste kalenderjaar wist het collectief 250 leden aan zich te binden. Het ledenaantal staat inmiddels op 450.

Lees ook ons interview met Coöperatie-oprichters Teun Gautier en Jan-Jaap Heij: ‘Samen verdien je meer dan in je eentje’

Bekijk meer van

De Coöperatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.