website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De Coöperatie breidt uit naar het buitenland

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 26 april 2017, 14:49

Nieuws

Het journalistencollectief De Coöperatie gaat uitbreiden naar België. Tijdens een bijeenkomst op 11 mei bij de KU Leuven in Antwerpen kunnen journalisten zich voor het eerst aansluiten.

“Expansie naar het buitenland was altijd al het plan”, legt mede-oprichter Teun Gautier uit aan Villamedia. “De Coöperatie is een open source-model. Dat wil zeggen dat als journalisten in een ander land ons model kunnen overnemen als ze dat willen.”

Momenteel hebben zich zo’n 80 geïnteresseerde journalisten aangemeld voor de informatieavond in Antwerpen. Gautier verwacht dat een deel van hen zich zal aansluiten bij De Coöperatie. De leden in België krijgen direct toegang tot diensten die het journalistencollectief zijn Nederlandse leden nu al aanbiedt.

Gautier: “Ze krijgen toegang tot Publeaks, ons broodfonds en ons Matchingsfonds en de gestandaardiseerde websites die we aanbieden. Ze kunnen ook publiceren in Reporters Online en we willen de Blendle-knop de grens over brengen.” Journalisten die lid zijn van de Vlaamse Vereniging van Journalisten krijgen, net als Nederlandse NVJ-leden, korting op het lidmaatschap.

Volgens Gautier is België slechts de eerste halte voor de internationale plannen van De Coöperatie. “Er zijn al plannen om uit te breiden naar Duitsland en Griekenland. We moeten eerst nog de juiste mensen vinden die lokaal als kartrekker gaan aantreden.”

De Coöperatie ging in Nederland in maart 2016 van start. In dat eerste kalenderjaar wist het collectief 250 leden aan zich te binden. Het ledenaantal staat inmiddels op 450.

Lees ook ons interview met Coöperatie-oprichters Teun Gautier en Jan-Jaap Heij: ‘Samen verdien je meer dan in je eentje’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.