data als kans

— donderdag 31 maart 2016, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Freelance-collectief De Coöperatie van start

Eerder deze week is in Amsterdam een nieuw collectief van freelance journalisten gelanceerd, De Coöperatie. De organisatie, waarvan lidmaatschap maandelijks twintig euro bedraagt, gaat zelf locaties met werkplekken beheren en ondersteuning geven op het gebied van ict, verkoop en administratie. Laatste wijziging: 31 maart 2016, 14:07

Mede-oprichter Teun Gautier: “Freelancers nemen een steeds groter deel van de journalistieke productie voor hun rekening en zullen ook in toenemende mate zelf gaan publiceren. Het ontbreekt de zelfstandige journalist echter aan schaalvoordeel van het collectief en ondersteuning van zijn of haar werk.”

Via De Coöperatie kunnen freelancers straks zelf ook rechtstreeks publiceren in de Blendle-kiosk.De Coöperatie is een bedrijf met winstoogmerk, waarvan het eigendom in handen is van de leden, er zijn geen andere aandeelhouders. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft een kredietfaciliteit ter beschikking gesteld om de start mee te financieren.

De eerste werkplekken openen 1 juni aanstaande in Amsterdam en Hilversum. Meer locaties volgen: de organisatie wil ook in andere regio’s en zelfs landen werklocaties openen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) steunt het initiatief. NVJ-leden krijgen korting op lidmaatschap van De Coöperatie.

De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, eerder uitgever van De Groene Amsterdammer, Jan-Jaap Heij van Reporters Online, Klaske Tameling, journalistiek wetenschapper, Gyurka Jansen, online ondernemer en Jaap Stronks van bureau Bolster. Meer bij De Coöperatie

Bekijk meer van

De Coöperatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.