banner anp

— donderdag 14 december 2017, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Voltallig bestuur Huis voor Klokkenluiders stapt op na kritisch rapport

Paul Loven, de voormalige voorzitter, en Ronald van Raak (SP) openen het Huis van de Klokkenluiders - © RobinvanLonkhuijsen

UPDATE Door de verschijning van een kritisch onderzoeksrapport stappen de overgebleven bestuursleden van het Huis voor Klokkenluiders op. Daarmee is de crisis compleet.

Vanwege een bestuurscrisis in oktober stapte bestuursvoorzitter Paul Loven al op. Na het vandaag verschenen rapport-Ruys, vertrekken per 8 januari de overige vier bestuursleden.

Het Huis voor Klokkenluiders is op 1 juli 2016 opgericht om melders van misstanden in hun werksituatie te helpen. Het instituut werd in de wet verankerd, maar in de praktijk werkte het niet. Dat er behoefte aan was bleek bij de aanmeldingen. Er zijn er inmiddels 800, veel meer dan verwacht. En er werd geen en zaak afgerond. Het gros van de klokkenluidermeldingen blijkt op juridische gronden te zijn afgewezen. Die strikt juridische benadering van klokkenluiderproblematiek zorgde voor een tweestrijd binnen de organisatie.

De afgelopen acht weken deed de voormalige topambtenaar Maarten Ruys onderzoek naar het Huis. In een 26 pagina’s tellend, kritisch rapport concludeert hij dat het Huis vanaf het begin te maken had met weeffouten doordat drie verschillende organisaties erin waren opgegaan.

Ruys adviseert het nieuwe bestuur om klokkenluiders ook psychosociaal te begeleiden. In het oude Huis lag te veel de nadruk op het puur juridische. Tot slot pleit hij voor een zo snel mogelijke opbouw van het Huis 2.0 Meer bij het AD via Blendle / AD / Het Financieele Dagblad

Bekijk meer van

Huis voor Klokkenluiders

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.