banner anp

— vrijdag 20 april 2018, 10:53 | 0 reacties, praat mee

CPJ wil conclusies van onderzoek naar beschietingen bij grens met Israël openbaar

Palestijnen demonstreren bij de grens van Gaza met Israël - © https://www.villamedia.nl/artikel/journalist-doodgeschoten-door-israelisch-leger-in-gaza

Het Committee to Protect Journalists (CPJ) roept Israël op de conclusies van het onderzoek naar de recente aanvallen op de pers bij de demonstraties in Gaza openbaar te maken.

Bij een van die demonstraties kwam de Palestijnse fotojournalist Yaser Murtaja om het leven. Hij werd doodgeschoten door het Israëlische leger, ondanks dat hij duidelijk herkenbaar was als journalist. Hij droeg een kogelvrij vest en een helm met de tekst ‘Press’ er op. Israël heeft een onderzoek ingesteld naar de Israëlische beschietingen op demonstranten en naar de dood van Murtaja.

CPJ benadrukt dat er nog steeds een mogelijkheid is dat er meer doden en gewonden vallen onder journalisten en demonstranten, aangezien er nog steeds demonstraties plaatsvinden bij de grens tussen Israël en Gaza. Sinds het begin van de acties op 30 maart zijn er volgens de belangenorganisatie twaalf journalisten gewond geraakt, het merendeel droeg kogelvrije vesten met de tekst ‘Press’.

De beschietingen suggereren volgens het CPJ dat de Israëlische autoriteiten de berichtgeving in de media over de protesten proberen te onderdrukken. “Hoewel bewijsmateriaal [...] geen uitsluitsel biedt moet deze alarmerende mogelijkheid onderzocht worden”, aldus CPJ. Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van strafrechtelijke aansprakelijkheid, dan moeten de autoriteiten stappen ondernemen. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.