onderzoek covid en journalistiek

— maandag 9 april 2018, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Journalist doodgeschoten door Israëlisch leger in Gaza

Yasser Murtaja wordt begraven in Gaza-Stad - © Mohammed Saber / EPA

De Palestijnse journalist Yasser Murtaja is zaterdag overleden aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens massale protesten in de Gazastrook vrijdag. Hij raakte zwaargewond door een kogel in zijn buik en overleed de volgende dag. Vijf andere journalisten raakten bij die demonstraties gewond, meldt het Palestijnse Journalisten Syndicaat.

De 30-jarige Yasser Mutaja is de 29ste Palestijnse dode deze week bij de protesten, die worden georganiseerd door de radicale Hamas-beweging. Hamas, dat in Gaza de macht heeft, wil dat de Palestijnen kunnen terugkeren naar de gebieden waaruit ze zijn gevlucht of door Israël zijn verjaagd en de betogingen hebben dan ook de noemer “Grote Mars van de Terugkeer”. Ze moeten doorgaan tot 15 mei, de dag waarop de staat Israël in 1948 werd gesticht.

Journalisten zijn woedend dat de fotojournalist is doodgeschoten. Op Twitter delen ze foto’s van hem nadat hij gewond was geraakt. Daarop is te zien dat hij duidelijk herkenbaar was als journalist; hij droeg een vest met de tekst Press.


Volgens een fotograaf die getuige was, waren de twee op zo’n 250 meter van het hek op de grens opnames aan het maken van Palestijnse jongeren die autobanden in brand staken. De rookwolken die dat veroorzaakt gebruiken ze als dekking voor de Israëlische troepen. Die openden het vuur, Murtaja viel zwaargewond op de grond en werd afgevoerd in een ambulance.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op het Israëlische optreden. Ze vinden het niet terecht dat het leger met scherp schiet op betogers die niet direct levensgevaarlijk zijn. Israël vindt dat het doet wat het moet doen om zijn grenzen te verdedigen. Volgens de regering zijn de slachtoffers extremisten en gebruikt Hamas de demonstraties als voorwendsel om aanvallen op Israël te kunnen uitvoeren en onrust te creëren in de grensstreek. Meer bij RTL Nieuws / NOS Journaal / Al Jazeera / Washington Post

 

 

 

Bekijk meer van

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.