— woensdag 8 juli 2020, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Corona-noodwet flink aangepast na kritiek: tracker-app lijkt gesneuveld

AFP

Het AD meldt dat de corona-noodwet fors is uitgekleed, nu maatschappelijke steun voor bepaalde maatregelen in de Tweede Kamer was weggevallen. Opmerkelijk is dat de corona-app helemaal niet meer in de noodwet voorkomt.

Telecombedrijven en toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens uitten ernstige bezwaren tegen de verplichting veel meer gegevens over gebruikers te moeten opslaan, teneinde de trackingfunctionaliteit van een app mogelijk te maken.

Minister van Volksgezondheid De Jong promoot op zijn Twitter-account vandaag wel de ‘Coronamelder’, zoals de app-in-aanbouw officieel is gedoopt.

Ook de Raad van State maakte bezwaar tegen elementen uit de noodwet, onder meer over rechten die het kabinet zich toekende en de duur van de noodwet, die bovendien simpel te verlengen zou zijn.

Een element waarbij de politie in privéwoningen mag handhaven als er teveel personen bij elkaar zijn, is ook verwijderd, constateert het AD.

Er blijft nu een flink uitgeklede noodwet over, die maar beperkt geldig zal zijn. De wet is bedoeld om alle losse maatregelen die in de strijd tegen coronavirus zijn genomen, te bundelen op landelijk niveau.

Indien de Tweede Kamer instemt, kan de noodwet weer worden verlengd. Het kabinet had een geldigheidsduur van een jaar voorzien, maar dat wordt flink korter. Het AD citeert bronnen die spreken over een duur van telkens twee maanden.

Op vrijdag wordt het nieuwe wetsvoorstel vermoedelijk gepresenteerd, waarna de Tweede en Eerste Kamer daar nog over spreken. Meer bij het AD

Bekijk meer van

coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.