— dinsdag 31 maart 2020, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Parlement Hongarije stemt in met wet die president onbeperkte macht geeft en persvrijheid inperkt

Viktor Orbán voorafgaand aan de stemming over het nieuwe wetsvoorstel in het parlement - © Zoltan Mathe / AFP

Het Hongaarse parlement stemde maandag in met een wetsvoorstel dat premier Viktor Orbán vrijwel onbeperkte macht in Hongarije geeft en die de vrije pers verder inperkt.

Op het verspreiden van nieuws over de coronasituatie dat onwaarheden of ‘vervormde waarheden’ bevat die voor ‘onrust’ zorgen, staat voortaan tot vijf jaar cel, meldt Trouw.

Bestaande wetgeving verbood het opzettelijk verspreiden van niet-kloppende informatie. Deze nieuwe wet is vager en breder geformuleerd en het woordje ‘opzettelijk’ komt er ook niet meer in voor, meldt de krant. Dat zorgt ervoor dat het voor journalisten moeilijk wordt nog kritisch over de huidige situatie te schrijven: voor je het weet, valt je artikel volgens de regering onder deze wet.

Het zorgt al meteen voor problemen. Volgens journalist Péter Magyari van de onafhankelijke nieuwswebsite 444 willen bronnen ineens niet meer praten en worden journalisten allemaal paranoïde. Toch kan Magyari het zich niet voorstellen dat de regering echt van plan is om journalisten in de cel te gooien. “Ik denk dat dit voornamelijk een poging is onze geloofwaardigheid om zeep te helpen. En het werkt: ik merk het al aan hoe mensen nu reageren als ik ze benader. Er hangt nu een sfeer van immoraliteit om ons heen – mensen willen liever niet meer meewerken, uit angst voor problemen.”

Volgens de regering zelf is de nieuwe wet puur en alleen gericht op het onder controle houden van de onrust rond de coronasituatie. Kritiek over persvrijheid wordt getypeerd als politiek gemotiveerd commentaar dat misstaat in zo’n crisissituatie.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.